30 joulukuuta 2008

New York, osa III

Matkustan tänään iltapäivällä New Yorkiin. Tämä on jo kolmas kerta, kun olen menossa sinne. Joka matka on ollut lähtökohdiltaan melko erilainen.

Ensimmäisen kerran pääsin Amerikkaan lukiolaisena, kesällä 2003. Voitin koulussamme järjestetyn kirjoituskilpailun (johon osallistui neljä palkinnosta kiinnostunutta nuorukaista) ja pääsin kymmeneksi päiväksi Yhdysvaltain itärannikon kiertomatkalle. Silloin vietimme New Yorkissa viisi päivää, vierailimme mm. YK:n päämajassa ja kävimme katsomassa Broadway-musikaalia. Se oli aivan satumainen matka, olo oli kuin rocktähdellä: kaikki oli hoidettu valmiiksi etukäteen, itse tarvitsi vain herätä ajoissa aamulla ja tarkastaa paperista, mitä kiehtovaa tänään olisi ohjelmassa. New Yorkin ohella vierailimme päivän reissuilla myös Philadelphiassa, Gettysburgissa, Washington D.C:ssä, Niagaran putouksilla sekä Kanadan pääkaupungissa Ottawassa. Olin aivan ihmeissäni siitä, että olin päässyt mukaan moiselle matkalle - tunsin olevani yhtä onnekas kuin Harry Potter silloin, kun hän sai kuulla olevansa velho. Vieläkin joskus ihmettelen, miten jotain niin hienoa voi tapahtua minulle.

Toisen matkani New Yorkiin tein oikeastaan tasan kaksi vuotta sitten. Kirjoitin siitä jälkeenpäin tähän blogiin yhdeksänosaisen matkapäiväkirjan, joka on luettavissa sivun oikealta laidalta löytyvistä linkeistä. Silloin lähdin matkaan jotenkin hälläväliä-asenteella: olin ollut koko edellisen syksyn jotenkin alamaissa, joten ajattelin, että voisin hurvitella Isossa Omenassa kuin viimeistä päivää välittämättä siitä, miltä paluu arkeen tuntuisi. Sekin oli erinomainen matka ja minulla oli erittäin hauskaa, mutta käytin kallisarvoista New York -aikaa silloin ehkä hieman huolimattomasti ja yritin tehdä ja nähdä ja kokea kaikkea ehkä vähän liikaa.

Tällä kertaa lähtötunnelma taas on sellainen, että haluan totta kai nauttia matkasta parhaalla mahdollisella tavalla, mutta haluan nauttia elämästä myös matkan jälkeen. Nyt ei ole sellaista kiirettä ja maanisuutta kuin viime kerralla. Viime kerrasta poiketen myös tosin pieni huoli taloudellisesta tilasta saattaa painaa takaraivossa, mikä ei tietenkään ole aivan paras lähtökohta New York -kokemukselle. Varasin tämänkertaisen matkan syyskuussa, kun kesätyön jatkuminen syys-, talvi- ja kevättyöksi näytti vielä täysin varmalta, mutta sittemmin yleismaailmallinen finanssikriisi on välikäsien kautta iskenyt myös itseeni ja tilanne on muuttunut toisenlaiseksi. Ei se kuitenkaan ehkä täysin toivoton ole, eikä sellaista tietenkään pitäisi miettiä lomalla. Aionkin päästä kaikista arjen huolista eroon heti lentokentälle saapuessani ja viettää seuraavat kaksitoista päivää aivan omanlaisessaan, taianomaisessa New York -maailmassa. Tämä vuosi on sen velkaa minulle.

Tällä hetkellä matkafiilis ei siis ole vielä aivan täydessä latingissa, mutta kyllä se sieltä varmasti tulee. New Yorkin hienoutta on vaikea muistaa silloin, kun ei ole siellä. Delit, dinerit, bagelit, pilvenpiirtäjät, katujen ihmiset, New York -ilma, limsapurkkien koko, amerikkalainen puhetyyli, valot, keltaiset taksit, Central Park, Donald Trump, ruutuasemakaava ja kaikki muu... näiden hienouden tajuaa taas vasta silloin, kun pääsee niiden kanssa lähempään yhteyteen.

Tätä kirjoittaessani mietin New Yorkin olevan minulle suurin piirtein vastaavanlainen asia kuin Miami on Johanna Tukiaiselle.

En välttämättä pääse bloggaamaan paikan päältä, koska en ole viemässä omaa läppäriä mukanani. Palattuani kirjoitan taas ehkä jonkinlaisen matkakertomuksen, jos jaksan. Jotain olisi hyvä saada tallennettua, sillä monet pienet hienot asiat saattavat unohtua, jos niitä ei kirjoita muistiin. Ja valtavasta koostaan huolimatta New Yorkissa ja Amerikassa juuri pienet asiat ovat monesti niitä hauskimpia.

Siis oikein supermegaflash-rattoisaa uutta vuotta kaikille!

The Wombats - Moving To New York
Richard Ashcroft - New York
Craig Armstrong & Evan Dando - Wake Up In New York
LCD Soundsystem - New York I Love You But You're Bringing Me Down
U2 - New York

2 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Mahtavaa reissua!

dpst kirjoitti...

Kolmatta kertaa New Yorkiin. Meinaatko paljonkin kierrellä levykauppoja? Niitä siellä ainakin riittää ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...