29 kesäkuuta 2009

Hämmentäviä kuvia


Kuvan otus ei ole suomalainen eläkeläinen Mallorcalla, vaan hylje. Hylkeessä on jotenkin paljon enemmän järkeä näin pystysuunnassa.


Tällainen kala on kai aivan oikeasti olemassa. Se näyttää helteessä sulaneelta serkulta.

Tajusin vasta tänään, että Beckin Odelayn kannessa esiintyvä estehyppääjä onkin itse asiassa koira, eikä heinäpaali. Tavallaan tämä paljastus tekee levynkannesta tylsemmän, mutta toisaalta myös ehkä oudomman. Pellolla loikkiva heinäpaali olisikin ehkä ollut liian itsestäänselvää erikoisuudentavoittelua Beckiltä.

28 kesäkuuta 2009

Kesäasioita

En ole koskaan aiemmin kokenut itseäni ns. kesäihmiseksi (tiedän; ärsyttävä termi). Olen aina ajatellut pitäväni enemmän syksystä tai keväästä. Tänä vuonna olen kuitenkin saanut nauttia kesästä optimaaliolosuhteissa ja täten alkanut innostua siitä enemmän kuin aiemmin.

Mielestäni tulen aina kesäisin jotenkin paremman näköiseksi. Hiukseni vaalenevat auringossa ja kasvojeni kalpeus puolestaan vähenee. Peilikuva näyttää kesällä aivan erilaiselta kuin vuoden pimeänä aikana.

Tänä viikonloppuna olen löytänyt uuden harrastuksen: iltauinnit. Asun noin 50 metrin päässä meren rannasta ja loikoilen ahkerasti hiekalla aina kuin suinkin vain mahdollista, mutta en ole vielä aiemmin tajunnut käydä uimassa myös iltaisin, kun aurinko on jo ohittanut kotirantani. Iltauintipyrähdys on todella loistava konsepti: ranta on täysin autio, hiekka viileää, meri tyyni - ja lokitkin iltanokosilla ennen yön huutokonserttikiertueitaan. Tänään melko pilvisenä iltana vesi tuntui ensialkuun järkyttävän kylmältä, mutta siihen tottuu hyvin pian, kunhan vain pysyy liikkeessä. Viileän pulahduksen jälkeinen kohokohta on kotona odottava lämmin suihku, jonka alle pääseminen saa aikaan todella euforisen tunteen. Iltauinnin jälkeen yö tuntuu taas täysin uudelta päivältä.

Rufus Wainwrightin Going To A Town on ensimmäisen kahden ja puolen minuuttinsa aikana täydellinen ajelubiisi yöllisille automatkoille, mutta sen viimeinen minuutti on hieman tyhjähkö.

Parikymmenvuotisen vertailun ja pohdinnan jälkeen olen päätynyt siihen tulokseen, että Haribo on makeismerkeistä paras. Haribolla ei ole valikoimissaan oikeastaan yhtään heikkoa tuotetta, vaan suuri määrä aivan erinomaisia karkkeja: Tropi-Frutti- ja Jungalo-pussit, Piratosit, tutit, kirsikat, kolapullot sekä tietysti nallekarkit - kaikki yksinkertaisesti loistavia. Haribon pakkauksetkin ovat jotenkin silmää miellyttävän tyylikkäitä, niissä on hieman vanhojen aikojen värikkyyttä ja hohtoa. Se, että pidän Hariboa parhaana, johtuu tietenkin siitä, että pidän kovasti hedelmäkarkeista ja viinikumeista, ja Haribon valikoimista pääosa on juuri tämäntyylisiä namuja. Kovin haastaja Haribolle tälmän hetken karkkirintamalla on ehdottomasti Fazerin Tutti Frutti Choco, mutta sen heikkous on siinä, että se on niin mieto mättöpussi, että se on pakko syödä kerralla loppuun, mikä taas saattaa aiheuttaa heikon olon. Haribot ovat sekä maultaan että koostumukseltaan niin intensiivisiä, että niitä ei voi yhdellä kertaa nauttia niin suurta määrää. Haribon omituisuus on siinä, että sen karkit on sijoitettu kaupassa erikseen muista, omiin telineisiinsä usein lähelle kassoja. Haribolla ei siis ole näkyvyyttä varsinaisella karkkihyllyllä, joten siksi sitä unohtuu usein hankkia. Kehotankin kaikkia pitämään silmänsä ja suunsa auki Hariboa varten!

Michael Jackson on siksi suurempi legenda kuin Elvis, että hänen musiikkinsa tullee kuulostamaan aina ajattomalta. Elviksen liittyessä tuonpuoleiseen karatekerhoon vuonna 1977 hänen pari vuosikymmentä aiemmin julkaisemansa levytykset olivat jo täysin vanhentuneita, rockin evoluution edettyä mm. jo psykedeliaan, progeen, hard rockiin ja jopa punkiin. Vaikka Elvis olikin elämää suurempi persoona, hänen musiikkinsa oli jo hänen omana elinaikanaan jäänyt jollain tapaa kuriositeetiksi. Michael Jacksonin 1980-luvun huippukauden levyt puolestaan kuulostavat vielä 25 vuotta myöhemminkin täysin tuoreilta, koska populaarimusiikki ei enää tämän neljännesvuosisadan aikana ole hypännyt eteenpäin niin valtavin harppauksin. Itse asiassa Jacksonin teokset toimivat tänäkin päivänä täysin suorana esikuvina mm. Justin Timberlakelle ja muille nykyhetken pop-musiikin edelläkävijöille. Koska Jacksonin musiikki ei ole vanhentunut toistaiseksi pätkääkään, on käytännössä varmaa, että se ei koskaan tulekaan vanhentumaan. Siksi Jackson on merkittävämpi kuin Elvis.

26 kesäkuuta 2009

MJTV

Kansainvälinen MTV näyttää ilmeisesti tällä hetkellä pelkkää Michael Jacksonia. Valitettavasti MTV Finland ei tee samoin, vaan ohjelmisto on tänäänkin samaa reality-roskaa. MTV on oikeastaan koko olemassaolonsa velkaa Jacksonille ja tämän 1980-luvun legendaarisen uraauurtaville musiikkivideoille, joten on pelkästään oikein, että kanava kunnioittaisi tähden poismenoa.

Michael Jackson oli tietysti täysin todellisuudesta vieraantunut sekopää, mutta toisaalta juuri se oli hänessä hienoa. Hän ei todellakaan elänyt tavallisessa maailmassa, vaan aivan omassa universumissaan. Jackson ei oikein ollut tumma eikä vaalea, ei mies eikä nainen, ei nuori eikä vanha. Näin hän oikeastaan rikkoi perinteisen rajoittavan jaottelun, vaikkakin tietysti hyvin hämmentävällä ja kyseenalaisella tavalla.

Kylmä totuus on, että Jackson kuitenkin kuoli juuri oikealla hetkellä. Nyt hän tulee muistetuksi ennen kaikkea musiikkinsa, eikä henkilökohtaisten skandaaliensa vuoksi. Loppuvuodelle suunnitellut 50 comeback-konserttia tuskin olisivat parantaneet tilannetta, sillä ilmeisesti Jacksonin sopimukseen kuului, ettei hänen olisi tarvinnut esiintyä pitempään kuin 13 minuuttia per show. Nyt ilmaan jäi vain puhdas idea siitä, että hän olisi tehnyt menestyksekkään paluun lavoille, ja ehkä koko asia onkin parhaimmillaan vain ideana.

Oletteko muuten ikinä olleet klubilla tai kotibileissä, joissa esim. Thriller tai Billie Jean eivät olisi saaneet kaikkia paikallaolijoita hymyilemään ja tanssimaan? Juuri tämä on paras ja tärkein perintö, jonka Jackson voi jättää.

Oikeastaan myös muuttumalla 1990-luvun aikana muoviseksi mies/nais/Peter Pan -kyhäelmäksi Jackson suojeli ja syväjäädytti 1970-80 -lukujen klassikkonsa: vanhoissa kappaleissa esiintyi aivan toinen henkilö, kuin myöhempien aikojen Jackson, joten nuo legendaariset levyt myös säilyvät erillisenä kokonaisuutena, jota ei edes tarvitse yhdistää myöhempään Jackson-saagaan. Ehkä Paul McCartneykin saisi tänä päivänä eri tavalla arvostusta, jos hän olisi hankkinut itselleen uuden naaman The Beatlesin lopettamisen ja Wingsin aloittamisen välillä?

Loppuun vielä loistava pätkä Flight Of The Conchordsista:


Muuta: Englannin varmasti kovamaineisin festivaali, Glastonbury järjestetään jälleen tänä viikonloppuna. Tällä kertaa pääesiintyjinä ovat Bruce Springsteen, Neil Young ja Blur, joiden lisäksi viikonlopun aikana esiintyy valtava joukko myös muita kiinnostavia artisteja. Glastonburyn tapahtumia voi seurata reaaliajassa vaikkapa Guardianin tarjoaman Twitter-kokoelman kautta. (Twitter-feediä seuratakseen ei tarvitse itse olla rekisteröitynyt Twitter-käyttäjä.)

edit klo 13:30 - Suomenkin MTV:llä on ilmeisesti joku herännyt ja saanut aikaan ainakin pieniä muutoksia normaaliin ohjelmavirtaan: viimeisen tunnin aikana on näytetty jo pari Michael Jacksonin musiikkivideota.

23 kesäkuuta 2009

Roikkuvat oksat

Kävellessäni äsken kotikatuani ja puikkelehtiessani roikkuvien puunoksien alta, muistin erään asian monen vuoden takaa.

Ensimmäistä kotipolkuani, jonka päässä asuin liki 20 vuoden ajan, reunusti pitkä rivi koristepensaita. Aina kotiin tullessani ajattelin, että pensaiden polulle kurottautuvat lehtevät oksat olisivat ihmisten käsiä - ihmisten, jotka olisivat kerääntyneet polun varteen heittääkseen kanssani ylävitosen, kun olisin kuuluisa rocktähti ja palaamassa kotiin ensimmäiseltä loppuunmyydyltä maailmankiertueeltani.

Ajattelin sitä oikeasti todella usein. Joskus koulusta kotiin tullessani jopa aivan kirjaimellisesti heitin high fiveja pensaan oksien kanssa. Olin täysin varma siitä, että vielä jonain päivänä ne olisivat hurraavan väkijoukon ojentamia käsiä.

19 kesäkuuta 2009

Summer Sounds '09

Juhannuksen kunniaksi on aika julkistaa uusi soittolista, Summer Sounds '09. Olen yrittänyt koota tälle listalle tuoreita, raikkaita ja rytmikkäitä kappaleita kesäpäivien iloksi. Suurin osa listan kappaleista on tältä vuodelta ja suurimmassa osassa laulajana on nainen. Melko monessa on myös vahvoja elektronisia sävyjä.

Summer Sounds '09:n voi ladata tästä. Kannattaa ladata lista kokonaisuudessaan, sillä se on suunniteltu toimivaksi juuri omassa järjestyksessään. En huijaa, kun sanon, että tässä on kaikki musiikki, jota tarvitset kesällä 2009!

Lista sisältää seuraavat kappaleet:

01 Yeah Yeah Yeahs - Zero Tällä kappaleella on hyvä aloittaa kesä! "Shake it like a ladder to the sun!", laulaa Karen O tässä energisen auvoisassa biisissä. Kertosäkeen yllättävä yksittäinen mollisointu tuo nokkelaa varjoa muuten niin aurinkoiseen menoon.

02 Jack Peñate - Tonight's Today Tämän vuoden yllättävin uudistuja on lontoolainen ex-"Kate Nashin miesversio" Jack Peñate. Vale-cockney-sävyt on nyt heitetty historian romukoppaan ja herra Peñate palaa pelikentälle sielukkaalla ja sykkivällä kappaleella, joka kertoo siitä, miten yö muuttuu helposti päiväksi ja täten sopii täydellisesti myös Suomen kesään.

03 Lily Allen - The Fear Muutama päivä sitten huomasin osaavani tämän biisin sanat ulkoa, vaikken ollut mitenkään erityisesti edes kiinnittänyt niihin huomiota. Tällainen on aina hyvä merkki ja Lily Allenin musiikki on aina todella kesänraikasta.

04 Empire Of The Sun - Walking On A Dream "Australian MGMT:n" kirjaimellisesti unenomainen kappale solahtaa kesätunnelmiin täydellisesti. "We are always running for the thrill of it" - juuri näinhän asioiden pitäisi kesällä ollakin!

05 Little Boots - New In Town Alkuvuodesta valtavaa ennakkohypeä osakseen saanut brittilaulajatar Little Boots ei kiirehtinyt trendimedioiden painostuksessa, vaan julkaisi debyyttialbuminsa vasta viime viikolla. New In Town on jo niin täydellisen tarttuva pop-kappale, että sitä olisi helppo jopa vihata. Kannattaa kuitenkin valita helpompi tie ja vain tempautua sen mukaan ilman suurempia pohdintoja!

06 Santigold - Lights Out Oikeusjutun seurauksena nimensä Santogoldista Santigoldiin vaihtanut hipster-kuningatar julkaisi tämän kappaleen jo viime vuonna, mutta Lights Out sopii rentoudessaan kesään niin passelisti, että se ansaitsee hehkutusta vielä vuotta myöhemminkin. Biisin bassokuvio on yksinkertaisuudessaan nerokas ja oma suosikkikohtani on hieman surumielinen B-osa ("I'm still here shaking my head..." jne.). Tämä kappale oli tammikuisella New Yorkin -matkallamme eräänlainen epävirallinen matka-anthem ja kuulin sen tuolloin tuhnuisista iPod-kaiuttimista varmasti kymmenia kertoja, mutta olen todella oppinut arvostamaan sitä vasta nyt.

07 Simian Mobile Disco - Audacity Of Huge Eilen nostattamani Cornershopin ohella tämä Simian Mobile Discon fiksu ja omaperäinen kappale on Kesän Ehdoton Ykkösbiisi! Kappaleen toteutus on klubiystävällistä elektroa, mutta melodialtaan se voisi olla vaikkapa punk- tai jopa myöhempien aikojen Beatles-kappale. Tämän hetken elektroartistit ovatkin viisaita juuri siitä syystä, että uskaltavat kirjoittaa biiseihinsä raikkaiden biittien lisäksi myös aivan oikeasti toimivia melodioita. Jotain vaikutusta voi olla myös sillä, että Simian Mobile Discon James Ford on ollut mukana tuottamassa Arctic Monkeysin kahta uusinta albumia. Audacity Of Huge on yksinkertaisesti nerokas kappale. Jos Bach olisi elossa, hän tekisi juuri tällaista musiikkia.

08 La Roux - In For The Kill Edellämainitun Little Bootsin tapaan lontoolainen La Roux on saanut alkuvuonna osakseen enemmän mediasuitsutusta kuin mitä keskivertolaulaja kokee koko uransa aikana. Tässäkään tapauksessa huomio ei kuitenkaan ole liioiteltua, vaan In For The Kill on nautinnollisesti suriseva ja vauhdikkaasti eteenpäin jyräävä sähköinen pophelmi. Kannattaa tarkastaa myös dubstep-tuottaja Skreamin peukaloima remix-versio (YouTube), joka on alkuperäistä hitaampi, minimalistisempi ja vatsaakouraisevan bassoinen.

09 Florence & The Machine - Rabbit Heart (Raise It Up) Tämä on hyvin mielenkiintoinen kappale, jossa yhdistellään todella monenlaisia soundeja ja tunnelmia. Toisaalta Rabbit Heart (Raise It Up) on herkkä ja epävarma, mutta toisaalta uhmakas ja tumman energinen. Laulaja Florence Welchin ääni on suuri ja paikoin jopa kailottava, mutta hyvällä tavalla. Little Bootsin ja La Rouxin ohella yksi vuoden odotetuimpia tulokkaita, mutta jälleen kaiken odotuksen arvoinen.

10 Feist - One Evening (VV Mix) Tässä on tämän soittolistan vanhin kappale, kanadalaisen Feistin vuonna 2006 julkaistulta remix-levyltä Open Season. VV Mix muuntaa alkuperäisen kappaleen pehmeän hämyisen tunnelman pontevammaksi ja riemukkaammaksi. Hyvin kaunista ja tyylikästä musiikkia.

11 Von Südenfed - Rhinohead Tämäkin julkaistiin jo kesällä 2007, mutta lipsahti luultavasti monelta ohi. The Fallista tuttu Mark E. Smith outoilee täysillä Motown-rytmisessä kappaleessa ja murisee jotain hauskaa sarvikuonoista. Kummallista, mutta oikein toimivaa ja kesäisen lämmittävää.

12 Kent - Vy Från Ett Luftslott (Punks Jump Up Remix) Ruotsin ylpeyden toistaiseksi tuorein albumi otti paljon vaikutteita tanssimusiikista ja sopi täten hyvin myös uudelleenmiksaajien käsiteltäväksi. Tämä jopa hieman Daft Punkilta kuulostava (olisitteko voineet kuvitellakaan moista yhdistelmää vuonna 1999? Kent ja Daft Punk!) versio on raikas kuin sitruunamehujää kuuman kesäpäivän iltana.

Ja kun lista on lopussa, on aika kelata alkuun!

Oikein rauhallista juhannusta kaikille!

18 kesäkuuta 2009

Kesähitti #1: uusi Cornershop!


Cornershop - The Roll Off Characteristics (Of History In The Making)

Tämän kesän suurimman ja aurinkoisimman kesäbiisin titteliä on jo tähän mennessä ilmaantunut tavoittelemaan lukuisia päteviä ehdokkaita ja aionkin pian julkaista niitä sisältävän soittolistan, mutta uusi Cornershop ansaitsee vielä aivan erillismaininnan.

Monille Cornershop on yhden hitin ihme, jonka massiivinen megabiisi Brimful Of Asha (ja siis etenkin Fatboy Slimin uudelleenmiksaus siitä) tuli väistämättä tutuksi kesällä 1998. Englanninintialainen bändi on kuitenkin tehnyt jättihittinsä lisäksi myös tukun muita omaperäisen rentoja ja outoja kappaleita, kuten Sleep On The Left Side, Good Shit ja oma suosikkini Lessons Learned from Rocky I to Rocky III. [linkit Spotify] Viime vuosina Cornershop on kuitenkin lymyillyt paria yksittäistä singleä lukuunottamatta jossain piilossa, ja vasta äskettäin julkaistu The Roll Off Characteristics (Of History In The Making) on ensimmäinen osa varsinaista comebackia.

Miksi sitten The Roll Off... on ylittämätön kesäbiisi? Cornershopille tuttuun tyyliin siinä on varsin yksinkertainen ja toistuva melodia, joka kuitenkin keinuu yllättäviin suuntiin todella erottuvasti. Hauskaa laulumelodiaa tuetaan juuri sopivasti pärisevillä sähkökitaroilla, muhkeanpehmeillä torvilla, kekseliäästi soitetulla sitarilla, täydellisesti soljuvilla pianoilla ja juuri oikeassa paikassa mukaan hyppäävillä jousilla. Cornershopin vahvuus on juuri siinä, että bändi osaa jalostaa simppelistäkin alkuideasta äärimmäisen kiinnostavan ja monipuolisen lopputuloksen. Kappale tarttuu päähän jo ensimmäisellä kuuntelukerralla, mutta siitä löytyy uutta vielä viidennelläkymmenennelläkin.

Itse pidän kovasti myös yhtyeen laulajan Tjinder Singhin laiskanoloisesta äänestä ja hänen sanoituksistaan, jotka tasapainoilevat merkityksettömän ja hyvin merkityksellisen (ja merkillisen!) välimaastoissa. The Roll Off...:in kulminaatiopiste on puhemonologiosio, joka liittyy tai on liittymättä kappaleen muuhun sanomaan: "In 1974, in his state address to Congress, Gurkhal Surjan, Patwallia district, stated that the world would be tested by Texas Instruments and English diction. He's not with us now - but the years have had their say." Tällaista ei kuule useassa pop-kappaleessa!

Cornershop siis yllättää jälleen. En ollut edes muistanut kaivata koko bändiä, mutta yhtäkkiä se tekee kesän parhaan biisin - aivan kuin kesäkuusta 1998 ei olisi kulunut päivääkään. Mikä mukavinta, The Roll Off... -single on helposti tilattavissa yhtyeen nettisivuilta Cornershop.com. Sympaattisen kotikutoinen CD-single kustantaa postimaksuineen vain £4, on maksettavissa helposti PayPalilla ja saapuu lyhyessä hujauksessa tyylikkään postikortin kanssa. Yksinkertaisen loistavaa!

17 kesäkuuta 2009

Autokoulu, osa 2

Ratapäiväkin oli melko yhdentekevä. Suurin osa ajasta kului omaa vuoroa odotellessa. Olisi myös ollut mukavaa, jos radalla harjoiteltuja tilanteita olisi jotenkin suhteutettu käytännön kontekstiin. Esimerkiksi liukkaan ympyrän kiertäminen neljänkympin vauhtia kerta toisensa jälkeen tuntuu jotenkin vaikeasti käsitettävältä, kun kukaan ei selitä, mitä tosielämän liikennetilannetta sen pitäisi vastata.

No, nyt tämä velvollisuus on kuitenkin hoidettu. Ei ehkä olisi kannattanut jättää sitä roikkumaan näin pitkäksi aikaa.

Olin radalla kolmen tunnin yöunilla. En saanut nukuttua, sillä päässäni on viimeiset kaksi päivää pyörinyt non-stoppina The Cribsin I'm A Realist (Spotify). Se on melko tarttuva kappale. Tyylikästä siinä on etenkin se, että laulaja lausuu sanan realist painokkaasti "real-ist" eikä tavanomaisesti "re-al-ist". Se tuo uskottavuutta, sillä näin hän ei ole pelkkä 'realisti', vaan jotain enemmän: 'tosisti'.

Nyt nukkumaan! Ehkä I'm A Realist ei häiritse yöuntani enää tänään, jos manaan sen ulos tähän blogiin.

The Cribs - I'm A Realist (Live at Later... With Jools Holland)

(Tässä hieman epävireisessä liveotossa kappaleesta uupuu jonkin verran studioversion melodista tarkkuutta, mutta se on hauskan punkkinen, kuten pitääkin. Myös kitarat ja nahkatakit ovat siistejä, mutta en tajua laulaja Ryan Jarmanin hiuksia.)

15 kesäkuuta 2009

Autokoulu, osa 1

Tiesin totta kai jo etukäteen, että autokoulun pakollinen II-vaihe on käytännössä pelkkää lakisääteistä rahastusta. Ehkä juuri siksi olinkin lykännyt sen suorittamista jo kuusi vuotta! Tänään kuitenkin kyyninen ennakkoasenteeni osoittautui äärimmäisen hyvin todellisuutta vastaavaksi, kun kävin suorittamassa II-vaiheen ensimmäisen osan eli ns. arvioivan ajon.

"Arvioiva ajo" tarkoitti sitä, että kävimme autokoulunopettajan kanssa tekemässä pienen lenkin sateisessa Kaivopuistossa. Ennen autoon astumista opettaja antoi käteeni hieman alle €300:n laskun ja sanoi täysin vailla ironiaa: "Ensin tää kaikista tärkein."

Sillä välin, kun luovin Etelä-Helsingin välillä melko kapeitakin katuja kahvinruskealla Volkswagenilla, opettaja keskittyi tekstiviestien näpyttelemiseen Nokian kommunikaattorilla. Yritin hieman piristää tunnelmaa keskustelulla, mutta yritykseni eivät oikein ottaneet tulta alleen.

[radiossa soi Laid Backin Sunshine Reggae, ulkona sataa kaatamalla]
minä: "No, radiossa ainakin soi just tähän säähän sopiva musa."
opettaja: "(Heh)"
minä: "Ootteko te Teekkarien Autokoulussa oikeasti kaikki teekkareita?"
opettaja: "Ei. Teekkarit omisti tän joskus aiemmin."

Noin puolen tunnin kuluttua pysäköimme takaisin autokoulun tallin eteen ja opettaja antoi arvionsa ajotaidoistani. "Yks kaistan vaihto meni huolimattomasti. Muuten ihan hyvä. Huomenna meet sitten sinne radalle."

Siinä kaikki. Ei neuvoja esimerkiksi optimaalisimpien vaihteiden käyttöön, niksejä alhaiseen bensankulutukseen tai mitään muutakaan oikeasti hyödyllistä. Tuntuu todella hölmöltä maksaa tällaisesta koulutuksesta summa, jolla pääsisi viikonloppulomalle johonkin eurooppalaiseen pääkaupunkiin.

Huomenna täytyy sitten ehtiä rataosuuteen Vihtiin (!) aamukahdeksaksi. Onneksi jalomielinen ystäväni on suostunut lainaamaan autoaan.

P.S. Katsokaa ylläolevasta linkistä Sunshine Reggae -video! Järjetöntä menoa, aivan mahtavaa! Bändi oli tanskalainen. To-del-la outoa, hahaha!

14 kesäkuuta 2009

Tämä ei nyt oikein toimi...

Yksi kevään näkyvimmistä mainoskampanjoista ainakin bussipysäkeillä ympäri Helsinkiä on ollut Sinebrychoffin uusien Golden Cap -siidereiden julistehyökkäys.

Mainossarjan ideana on esittää joukko sääntöjä, joita rohkean Golden Cap -siiderin juojan kannattaisi vallankumouksellisesti rikkoa, tyyliin "#56: DO NOT STEP ANY FURTHER" tai "#74: DO NOT TRY ANYTHING NEW". Eli siis edelläkävijä-Golden Cap -kuluttaja nimenomaan astuisi edemmäs tai kokeilisi jotain uutta, vaikka kiellot tästä varoittaisivat.

Sinänsä ihan hyvä idea, mutta julistesarjan kolmas osa romuttaa koko konseptin. Sen sääntönä on "#26: DO NOT THINK THE PARTY IS OVER". Jos tämänkin suhteen noudatetaan kahden muun esimerkkisäännön ideaa, mainoksen kohteen nimenomaan pitäisi luulla, että juhlat ovat lopussa.

Juttu on aavistuksen verran monimutkainen, joten on ymmärrettävää, että tällainen virhe on päässyt sattumaan, mutta on hieman noloa, että Golden Cap kompastuu omaan nokkeluuteensa näin laajamittaisessa kampanjassa. Oikeastaan Golden Cap ansaitsisi tästä Keyboard Catin loppusoiton.

13 kesäkuuta 2009

Spotify ilman kutsua

Spotify on loistojuttu (itse esimerkiksi tutustuin I Am Klootin superhienoon BBC Sessions -levyyn juuri Spotifyn kautta!), mutta sen varjopuoli on, että käyttäjäksi pääsee vain kutsuttuna. Tätä ennen kutsuja on pitänyt metsästää Googlen syövereistä, mutta nyt on tarjolla helpompikin keino. Eli seuraavaksi neuvon, miten saat Spotifyn käyttöösi ilman kutsua:

1. Siirry tähän web-osoitteeseen. Sivu osaa automaattisesti kiertää suomalaisen IP-osoitteesi ja saa Spotifyn luulemaan, että olet kotoisin Ranskasta, jossa palveluun rekisteröityminen käy ilman kutsuakin. Syötä sivulla olevaan laatikkoon osoite: https://www.spotify.com/en/get-started (Jos saat ruudullesi ilmoituksen, joka kysyy, haluatko jatkaa, klikkaa vain itsesi eteenpäin.)


2. Rekisteröidy Spotify'hin. Täytä kaikki muut kohdat aivan normaalisti, mutta ilmoita postinumeroksesi 69002 ja kotimaaksesi Ranska.

3. Olet nyt Spotifyn käyttäjä! Ennen kuin alat seikkailla loppumattomassa musiikkimatriisissa, käy osoitteessa spotify.com tarkastamassa käyttäjätietosi ja vaihtamassasi kotimaaksesi Suomi ja postinumeroksesi jokin suomalainen postinumero. Muista tehdä tämä vaihto, sillä muuten Spotify lakkaa toimimasta jonkin ajan kuluttua. Kun vaihto on tehty, homma on selvä ja voit nauttia Spotifyn ihmeellisyyksistä! Kuuntele vaikka Oasista, jota dpst:kin kesäisesti kehuu!

P.S. Kiitos Pietarin sivuille kaikista vinkeistä!

10 kesäkuuta 2009

Levy: Jarvis Cocker - Further Complications (Rough Trade, 2009)

Jarvis Cocker oli varmasti Brittipop-aikojen rakastetuin persoona. Pulpissa hänen suurenmoista persoonallisuuttaan oli tukemassa bändin omaperäisen sekava ja intohimoisen yllättävä musiikki, joka tarjosi Cockerin oivaltaville sanoituksille kekseliään kasvualustan ja jonka hänen hahmonsa nosti aivan omalle tasolleen 1990-luvun englantilaisten rockbändien joukossa.

Soololevyillään Jarvis Cocker on ilman loistavan yhtyeen tukea, joten huomio kiinnittyy väistämättömästi entistäkin enemmän nimenomaan Cockerin henkilöön eikä niinkään itse musiikkiin. Vuoden 2006 soolodebyytti The Jarvis Cocker Record olikin siitä positiivinen yllätys, että Jarvisin loistavien ja hauskojen sanoitusten lisäksi se oli myös musiikillisesti ainakin lähellä korkeaa Pulp-tasoa. Valitettavasti uusi Further Complications ei pysty samaan, vaan tällä kertaa Cocker apureineen ei ole saanut luotua fiksuille sanoituksille fiksua ympäristöä.

Siinä missä edellinen albumi oli tunnelmaltaan melko rauhallinen ja keskitempoinen, Further Complications ainakin yrittää olla paljon enemmän rock ja jopa punk. Albumin kolme ensimmäistä biisiä perustuvat yksinkertaisiin aggressiivisiin riffeihin, joista nimibiisin on mukavan painokas ja singlekappale Angelan erittäin tarttuva. Lupaavan alun jälkeen levy kuitenkin suistuu raiteilta jo kolmanneksi tulevassa Pilchardissa, joka on täysin ideaton täytebiisi. Kukaan ei ole vielä tainnut kirjoittaa oikeasti hyvää biisiä kalasta, eikä siinä onnistu edes Jarvis Cocker.

Rock-alun jälkeen Further Complications vaihtuu tunnelmaltaan melko keskitempoiseksi, mutta levyn balladitkin tuntuvat silti pohjautuvan riffeihin, mikä on jokseenkin harvinaista. Leftoversin sointukierto on aivan tyylikäs ja sanoitus paleontologisesta museosta alkavine vaatimattomine rakkaustarinoineen nokkelan jarvismainen, mutta yhden musiikillisen idean venyttäminen kuuden minuutin kestoon johtaa loppujen lopuksi vain tylsyyteen. Cockerin imagolla leikittelevä I Never Said I Was Deep onnistuu paremmin: vaikka sekin on melodisesti hyvinkin ennalta-arvattava, ainakin sen tutunkuuloinen melodia on hienosti soljuva ja sen hauskat riimit osuvat paikoilleen täydellisesti ("I never said I was deep / But I am profoundly shallow / My lack of knowledge is vast / And my horizons are narrow"). Omasta mielestäni I Never Said I Was Deep onkin Further Complicationsin kohokohta, mutta Cockerin edellisellä levyllä se olisi tuskin mahtunut viiden parhaan biisin joukkoon.

Levyn loppupään kappaleet ovat enimmäkseen turhanpäiväisiä. Homewrecker! on saksofonilla kuorrutettu punk-biisi, Fuckingsong sekä musiikillisesti että sanoituksellisesti hyvin suoraviivainen, jopa hard rock -vaikutteita sisältävä kappale ja Slush pitkäveteinen vertauskuva siitä, miten rakkaus on kuin sulava loska, jonka haluaisi osata pakastaa. Ainoastaan pari mielenkiintoista elementtiä sisältävä Hold Still sekä levyn yllättäviin diskotunnelmiin päättävä You're In My Eyes (Discosong) ovat toistuvien kuuntelujen arvoisia. Etenkin juuri riffirockin ja balladivenytysten keskeltä edukseen erottuva Discosong on mukavan yllättävä muistutus sellaisista ajoista, kun hyvin erityyliset kappaleet tulivat levyillä hauskasti toimeen keskenään.

Parasta levyssä ovat varmasti kappaleiden sanoitukset, joissa Cocker on aina ollut mestari, jopa Morrisseyta selkeästi parempi. Silti Further Complicationsilla jopa sanoitukset kalpenevat vertailussa Cockerin aiempaan tuotantoon. Siinä missä edellinen albumi oli hauskalla tavalla ärtynyt ja vihainen kaikenmoista maailman menoa kohtaan, Further Complications keskittyy enemmän keski-ikää lähestyvän miehen haaveiluihin romanttisista ja lihallisista seikkailuista. Ilmeisesti Ranskassa vietetyt vuodet ovat tekemässä Cockerista jonkinlaista vara-Serge Gainsbourg'ia, tyylikästä mutta silti hieman irvokasta vanhaa setää. Se on sinänsä aivan hauskaa, mutta toisaalta pieni pettymys, kun tietää, millaisiin sanallisiin täsmäiskuihin Cocker parhaimmillaan pystyisi.

Pahin puute Further Complicationsissa on kuitenkin ehdottomasti se, ettei sillä yksinkertaisesti ole tarpeeksi hyviä biisejä. Pulp oli voittamaton, kun Cockerin mielikuvitukselliset tekstit yhdistyivät bändin loistaviin melodioihin ja edellinenkin sooloalbumi oli erittäin toimiva myös muulta kuin sanoituspuoleltaan. Further Complications ei kuitenkaan tarjoa mieleenjääviä musiikillisia tarttumakohtia, joiden ansiosta myös sanoituksista voisi nauttia täysin rinnoin. Livenä albumin yksinkertaiset rokkibiisit varmasti toimivat todella mainiosti, mutta jos Cockerin hahmoa on ikävä, kotikuunteluun kannattaa valita jokin aikaisempi tuotos.


08 kesäkuuta 2009

Vaalipäivä + Suomen kesä

Nousin herätyskellon soittoon sunnuntaiaamuna klo 7.30 kiirehtiäkseni vaaliavustajaksi EU-parlamenttievaalien äänestyspaikalle. Nyt kello on 5.30 maanantaiaamuna ja olen juuri menossa nukkumaan. Tällainen on Suomen kesä. Hesari tipahti juuri ovesta.

En siis lähtenyt jatkoille ääntenlaskuporukan kanssa. Kaikilla taisi olla puoluekirja - itse olen liian cool mihinkään puolueeseen. Vaalitulos oli melko omituinen. Isä ****n Mitro? Mitä ihmettä?!? Hienoa oli, että vihreät saivat yhden lisäpaikan - se on melkoinen saavutus, kun suomalaisten edustajien kokonaismäärä väheni yhdellä! Toivottavasti kristillisdemokraatit joutuvat jollekin helvetin kehistä perussuomalaisten kanssa solmitun vaaliliiton seurauksena.

Oma ehdokkaani ei päässyt läpi. Taaskaan. Ehkä yhden kerran olen parlamentti- tai valtuustovaaleissa äänestänyt henkilöä, joka on tullut valituksi.

Vaaliurakan jälkeen istuimme muutaman kaverin kanssa rannalla ja ihmettelimme Suomen kesää, kanadanhanhia sekä hevosen kokoisia koiria. Gato Negro -merlot oli aivan passelia, ainakin parin... mukillisen jälkeen. Huh.

Oli hienoa nähdä vanhaa ala-astekaveria, jota ei muuten tapaa kovinkaan usein. Kuuntelimme The Cardigansin Long Gone Before Daylightia (Spotify). Ystävänikin oli huomannut Communicationin (YouTube) erinomaisuuden.

Kotiin pyöräillessäni ohitin aamun ensimmäiset lenkkeilijät ja tavarantoimittajat. Nyt on yhtä valoisaa kuin silloin, kun kävin muutama tunti sitten ostamassa huoltoasemalta pattereita iPod-kaiuttimiin rannalla istuskelua varten. Tämä on Suomen kesä. Äärimmäisyyksien aika. Olen todella iloinen, että voin viettää tällaista kesää, vaikka olinkin pari vuotta sitten luvannut itselleni, etten enää tulisi kotiin siinä vaiheessa, kun aamun ensimmäiset risteilylaivat saapuvat satamaan. Ihminen tarvitsee tällaisia kesiä. Kiitos tädille pimennysverhoista!

05 kesäkuuta 2009

Puuhastelua

Toistaiseksi en ole vielä ehtinyt tylsistyä (pakko)kesälomallani. Itse asiassa olo on vain todella rentoutunut. Tärkeää tylsistymisen välttämisessä on tehdä asioita todella hitaasti ja varata jokaiseen yksittäiseen tapahtumaan paljon aikaa. Sillä tavoin ei ehdi tehdä kovin paljoa, ja niin puuhaa jää seuraavillekin kesäpäiville.

Tulevia aurinkoisia säitä silmällä pitäen olen ottanut yhdeksi projektikseni sisustaa parvekettani. Tavoitteeni olisi saada siitä jonkinlainen miniviidakko tai simulaationiitty. Eilen hankin K-Raudasta ruohonvihreää terassimattoa parvekkeen laattojen päälle. Vielä pitäisi kehitellä jostain tekopalmuja ja -kukkia tai muuta vastaavaa trooppisuutta edistävää rekvisiittaa.

Valeruohomattoa asentaessani pääsin myös kokemaan kesäisen asian, jota ei ole tapahtunut pitkiin aikoihin: käytin puukkoa pilkkoakseni feikkiruohon sopiviksi palasiksi. En ollut koskenut puukkoon varmasti yli kymmeneen vuoteen. Olen kyllä todella vieraantunut kaikenlaisista kädentaitoja vaativista touhuista. Tuntui todella hyvältä, kun terävä puukko kulki pehmeän muovimaton halki. Voisin puukotella vähän enemmänkin.

Tänään edistin toista kesäprojektiani ja varasin vihdoinkin ajan autokoulun II-vaiheen loppuunsuorittamiseksi. Sain kortin jo kuusi vuotta sitten, mutta olen toistaiseksi vain uusinut väliaikaista korttiani aina kahden vuoden välein, kun en ole muka ehtinyt osallistua II-vaiheeseen. Toisaalta vastustan autokoulua myös periaatteellisista syistä: etenkin tämä jatkovaihe on aivan puhdasta rahastusta. Tulevan mielenrauhan kannalta on kuitenkin nyt kai vain parasta saada tämä ikuisuusprojekti lopullisesti pakettiin: muistan pari vuotta sitten todella ahdistuneeni siitä, että minulla oli tuolloin kesken tilastotieteen kurssi, autokoulun loppuosa sekä asevelvollisuus.

Liam Gallagherilla oli eilen luultavasti huono päivä. Illan Oasis-megakonsertti kärsi laajoista teknisistä ongelmista ja aamulla julkaistu, Gallagherin oman vaatemerkin Pretty Greenin ensimallisto sai faneilta melkoisen murskatuomion. Itsekin olin odottanut, että ehkä Liamin vaatemerkki ei olisi pelkästään tavallinen julkkiksen-nimi-mihin-tahansa-roskaan -yritelmä, mutta valitettavasti todellisuus osoittautui juuri tällaiseksi. Pretty Greenin t-paidat, pikeet, huivit, hatut ja muut ovat täysin bulkkitavaraa, joihin on ainoastaan lisätty sinällään aivan tyylikäs Pretty Green -logo.

Nuorempi Gallagher haluaisi kai kilpailla ihannoimiensa mod-merkkien kuten Ben Shermanin tai Fred Perryn kanssa, mutta kun Pretty Greenin mielikuvituksettomat tuotteet ovat hinnoiltaan noiden merkkivaatteiden tasolla, mutta ilman vanhan ja kunnioitetun brändin tuomaa lisäarvoa, ei yritelmässä ole oikein mitään mieltä. Kaiken huipuksi malliston kärkituote, kovasti hehkutettu parka-takki on saatavilla ainoastaan one-size-fits-all -koossa. Rotsistina en näe tässä ratkaisussa paljoakaan järkeä: vaikka parka onkin tyyliltään tietysti melko väljä takki, "one-size-fits-all" ei koskaan toimi missään asiassa, vaan päätyy olemaan lähinnä "doesn't-fit-anyone-at-all".

Liamin täytyisi siis tehdä vaatemerkkinsä suhteen täyskäännös ja suunnitella tuotteisiin jotain muutakin massasta erottuvaa kuin vain logo tai muuten Pretty Greenille käy kuten useimmille julkkisten "omille" vaatemerkeille. Ilmeisesti brittipopparit eivät kykene nousemaan vaatesuunnittelijoina hiphop-tähtien tasolle. Ehkä Liaminkin kannalta olisi ollut parempi, jos hän ei olisi päässyt luomaan kokonaan omaa merkkiään, vaan vain suunnittelemaan yksittäisiä tuotteita jo olemassa olevalle merkille, kuten Paul Weller teki Fred Perrylle pari vuotta sitten.

03 kesäkuuta 2009

Nykyisin mikään ei katoa

Sijaistin kouluvuoden kaksi viimeistä viikkoa ruotsinopettajaa ja koulutyön tiimellyksessä opin 4. - 9. -luokkalaisilta paljon siitä, miten lapset käsittävät mediaa nykyisellään. Tietyt asiat olivat melko yllättäviäkin.

Ensinnäkin vuoden 2005 mallia oleva 30-gigainen iPodini herätti hämmästystä. "Miksi se on noin iso?" Yhdelläkään teinillä kun ei ole täysikokoista iPodia, vaan pienet Nanot ovat ehdottomasti suosituimpia malleja. Yritin selvittää, että fyysisesti suurempaan iPodin mahtuu myös enemmän musiikkia, useampia levyjä.

"Mitä 'levyjä'?!"

Se oli jo kohtalaisen huolestuttavaa. On todella harmillista, jos levyt konkreettisina esineinä unohtuvat ja musiikin ainoa muoto tulee olemaan aineeton, digitaalinen bittivirta. Toisaalta tietysti ymmärrän: jo nyt on kasvanut sukupolvi lapsia, joiden kodeissa ei ole koskaan ollut edes CD-soitinta, vinyylistä tai kasettimankasta puhumattakaan. Ehkä itse levy esineenä ei olekaan niin tärkeä, mutta minua huolestuttaa se, että jos musiikkia ei enää käsitetä konkreettisena tuotteena vaan pelkästään ladattavina tiedostoina, sen arvostus vähenee eikä siitä haluta enää maksaa artisteille. (Tosin yläastelaisten musiikkimakuun tutustuttuani en ehkä harmittele tätäkään enää niin paljoa: ei kukaan kuitenkaan hyvää musiikkia edes ostaisikaan.)

Toinen mediaformaatteihin liittyvä asia, joka oudoksutti koululaisia, oli se kun ihmettelin, mistä löytäisin luokan DVD-soittimen. Neljäsluokkalaiset eivät tunne laitetta nimellä DVD-soitin, vaan ainoastaan "DVD". Tietysti tämäkin on ymmärrettävää: eihän esimerkiksi elokuvalevyjä sinällään soiteta, mutta toisaalta kaiken kutsuminen pelkäksi DVD:ksi tekee mahdottomaksi erottaa laitetta, jolla DVD-levyjä käytetään levystä itsestään.

Mutta eniten pohtimani asia "nykynuorten" (kamalaa: enkö enää itse ole nuori?!) ja mediatuotteiden suhteen on se, ettei mikään enää ikinä katoa. Etenkin internet pitää huolen siitä, että jos jokin asia joskus nousee suosituksi, se tulee aina säilyttämään jonkinasteisen suosion ja tunnettuuden myös jatkossa. Kaikenlaiset päiväperhoset ja yhden hitin ihmeet eivät oikeastaan enää koskaan pääse vaipumaan täysin unohduksiin, sillä uusi tapa kuluttaa mediaa pitää ne aina jossain määrin esillä.

Konkreettisia esimerkkejä tästä on moniakin, mutta itselleni asia jysähti kirkkaimmin eräällä ruotsintunnilla, kun viikingeistä kertovassa kappaleessa oli sana "Amerika". Kun jotain tehtävää varten olin kirjoittamassa taululle Amerikaa, selkäni takaa alkoi kuulua viidesluokkalaisten kuoro hyräilemässä ruotsalaisen The Soundsin vanhaa hittikappaletta Living in America. Vaikka biisi julkaistiin jo vuonna 2002, jolloin tämän hetken viitoset olivat kai 5-vuotiaita ja tuskin kovin aktiivisesti kiinnostuneita ruotsalaisesta indiemusiikista, Living In America oli silti päässyt juurtumaan niin syvälle heidän tietoisuuteensa, että tutun kuuloinen sana laukaisi spontaanin halun laulaa kyseistä kappaletta.

Ilmeisesti Living In America oli siis vuosituhannen alussa sen verran suuri hitti, että se jäi elämään ja kiertämään vuosikausiksi aktiivisen pop-näkyvyyden pinnan alle ja purskahtelee sieltä yhä toisinaan esiin. Vaikka The Soundsin jälkeen on tullut suuri joukko uusia yhden hitin ihmeitä, uudet hitit eivät ole syrjäyttäneet vanhaa vaan ainoastaan tulleet sen rinnalle. Juuri tämä on erona esimerkiksi 1990-lukuun: silloin musiikkikanavien tehosoitosta poistuneita pikahittejä ei enää vuotta myöhemmin muistettu, koska oli saatu uusia tilalle. Nykyisin internetin ansiosta uusi ei pääse ohittamaan vanhaa kaikessa näkyvyydessä, sillä vanhankin löytäminen on niin helppoa.

Aiemmin keväällä todistin 8-luokkalaisten kuuntelevan Mr. Presidentiä.

Muuta: Pitääkö syksyllä hankkia Nintendo Wii? The Beatles -peli näyttää melko ohittamattomalta!

Lisää peliuutisia: Tämä on jo aivan hullua.

01 kesäkuuta 2009

"You don't have to be a prostitute!"



Ehdin jo hetken (todella pitkän hetken!) pelätä, että saattaisin kesällä joutua henkeni pitimiksi suuntaamaan samoihin hommiin kuin Flight of The Conchordsin Jemaine ylläolevassa videossa.

Pelastus ilmaantui kuitenkin viime hetkellä. Talven ja kevään kärsimyksille tuli onnellinen loppu.

Ei, en saanut kesätöitä. Mutta tulin valituksi erään pörssiyhtiön järjestämään, opiskelijoille suunnattuun koulutusohjelmaan, johon kuuluu sekä työntekoa että valmennusta. Ohjelma alkaa kuitenkin vasta elokuussa, joten nyt vietän ensimmäistä kertaa moneen vuoteen aivan oikeaa kesälomaa (opintolainalla, totta kai).

Olen erittäin huojentunut - loppujen lopuksi kaikki meni oikein hyvin. Olin keväällä jo hyvin huolestunut siitä, että en enää ikinä saisi mitään töitä ja joutuisin syömään kiviä naapurin pihalta (tai vielä pahempaa: palaamaan vartijaksi). Nyt pääsin kuitenkin mukaan erittäin mielenkiintoiseen juttuun, josta voi olla tulevaisuudessa paljonkin iloa, vaikka se ei nyt kesäkuukausien tilinauhaa kasvatakaan. Voin viettää lomaa helpottunein mielin, kun tiedän, että töitä on luvassa myöhemmin.

Pidän silti silmät auki, jos kesä- ja heinäkuuksi löytyisi jotain pientä tekemistä. Viikonloppuna menen vaaliavustajaksi äänestyspaikalle.

Mutta olen siis kesän suhteen avoin kaikenlaisille ehdotuksille. Perustetaan bändi? Firma? Uskonto? Tehdään roadtrip? Rakennetaan maja? Aletaan katusoittajiksi? Millä kesäyliopiston kursseilla olisi vielä tilaa?

Pakko kehitellä jotain järkevää, muuten varmasti vain nukun joka päivä kahteentoista ja kesälomapäivät valuvat täysin ohi. Tosin yötkin ovat hienoja.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...