18 maaliskuuta 2007

Kirja: Paul Auster - The New York Trilogy (Faber and Faber, 1987)

En aio nyt mitenkään arvostella Paul Austerin The New York Trilogya, se on jollain tavalla ehkä arvostelun ulkopuolella. Kirja on sen verran monitahoinen, että jokainen lukija luultavasti löytää siitä hyvinkin erilaisia asioita.

Jos joku on lukenut tämän, olisi kiintoisaa kuulla ajatuksia ja mielipiteitä kirjan tarinoista! Itse en ole oikein hyvä lukemaan kirjoja useammalla kuin yhdellä tasolla samaan aikaan. Puhtaasti tarinan tasolla New York Trilogyssä oli monta melko hämäävää kohtaa.

Ensimmäinen osa, City of Glass oli todella jännittävä ja innostava... aina siihen asti, kunnes se teki yllätyskäännöksen ja tipuin ehkä jotenkin kyydistä. Silti se oli mielestäni ehkä paras kirjan tarinoista.

Huonoin taas oli keskimmäinen Ghosts. Mielestäni se oli melko tylsä (mikä tavallaan oli sen tarkoituskin) ja sen kantava idea oli lopulta hieman merkityksetön. Se oli kirjan osioista selvästi psykologisin, kaikki tapahtumat olivat oikeastaan päähenkilön pään sisällä. Melko ahdistavaa ja surullista.

Kolmas The Locked Room oli omasta mielestäni taas paljon kiinnostavampi ja se oli vähällä avata City of Glassinkin aivan uudella tavalla, mutta ei sitten tehnytkään sitä. Locked Room oli tarinoista ehkä se, jonka päähenkilöön kykeni samastumaan eniten ja välittämään hänen kohtalostaan - kahdessa ensimmäisessä tarinassa päähenkilöt olivat hieman etäisiä.

En pitänyt New York Trilogystä yhtä paljon kuin ensimmäisestä lukemastani Austerista, The Brooklyn Folliesista. Ne olivat kuin päivä ja yö, melko kirjaimellisestikin. Brooklyn Follies kertoi siitä, miten tutustutaan ihmisiin ja tehdään toisille hyvää. The New York Trilogyssä yksi pääteemoista oli jonkinlainen vieraantuminen sekä muista että itsestään, täydellinen katoaminen.

Ehkä loppujen lopuksi kaikki riippuu siitä, kokeeko tärkeäksi sen, että tarinalla on onnellinen loppu. New York Trilogyssä loput eivät kovin onnellisia olleet.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Törmäsin tähän blogiin jotain mystillistä kautta ja vaikutit tutulta, mutta eipä ihmekään 6 vuotta samalla luokalla ala-asteella oltuamme. Koska olen ilmeisesti (ja ei-niin-yllättävästi) tekemisen puutteessa, lueskelin vanhojakin merkintöjäsi ja pitipä sitten julkistaa havaintoni; mielenkiintoista ja hyvin kirjoitettua materiaalia nimittäin.

Tuota New York Trilogyakin olisi kiva ja kovin sopiva kommentoida tähän väliin, mutta koska sen lukemisesta on jo melkein vuosi, ei lahopääni ole paljoakaan onnistunut muistissa säilyttämään.

(PS: oon se Laura)

Pete P. kirjoitti...

Moi Laura! Älyttömän yllättävää ja älyttömän siistiä kuulla susta!!!

Kerro nyt vähän mitä tee nykyään, jne! Haluaisin kovasti kuulla? Onko sulla esim. Meseä?

Ja kai oot tulossa luokkakokoukseen 7.7.? ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Se kokoushan on 8.8., et kai sä suinkaan sitä sormusta ole kadottanut? ;D Mä kun luulin olevani ainoa joka koko juttua enää edes muistaa.

Mese löytyy (kratzdistel@hotmail.com), tosin harvakseltaan tällä hetkellä käytän, kun luen - taas - pääsykokeisiin. (Saksan kääntämistä ja englantia siis olen opiskellut Turussa vuodesta '05 mutta nyt ei kestä enää ja pyrin muualle.)
Saa silti lisätä.

-Laura

Pete P. kirjoitti...

Mut eihän siinä oo mitään järkeä että se ois 08.08.07? Sen pitäis olla 07.07.07, eikö?

...Hmm... nyt tarkistin sen sormuksen (oltaisko muuten millään voitu valita yhtään rumempi sormus?!) ja olet kyllä oikeassa. Mystistä. Kai siinä on ollut silloin jotain logiikkaa...

No mä meen ainakin 7.7. ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Tosiaan, oli se sormus vähän paremman näkönen 10 vuotta takaperin; enpä onneksi tiedä missä omani tällä hetkellä on.
Ehkä sinne eduskuntatalolle eksyy heinäkuussa joku muukin 070707-logiikan sumentama onneton.

(Sitä meseä ei muuten sitten olekaan, kun oma kone on hajalla ja korjaajalla määrittelemättömän ajan.)

-L

Pete P. kirjoitti...

Sepä harmi... :-(

Mihin pääsykokeisiin olet lukemassa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...