05 maaliskuuta 2007

Oasis, Brit Awards, mauton vitsi, ja lisää lyhyistä biiseistä


Yle TV2 näytti äsken parin viikon takaiset Brit Awardsit, joissa Oasis palkittiin Outstanding Contribution to Music -pystillä.

Oasis esitti gaalassa viiden biisin setin, joka herätti jälkeenpäin paljon keskustelua Liam Gallagherin lauluäänen huonosta tilasta. Todellisuudessa Liamin laulutaidon heikkeneminen on ollut tiedossa jo vuosia - kysykää keneltä tahansa Oasis-fanilta. Tällä kertaa Liam oli kuitenkin niin huono niin tärkeässä paikassa, että Noel Gallagher huomautti asiasta veljelleen, minkä jälkeen kaikki Britannian tabloid-lehdet ovat pyöritelleet ja pohtineet Liamin esitystä.

Oasiksen esitys ei siis ollut mitenkään kovin hääppöinen, mutta se tarjosi jälleen yhden klassisen Oasis-elämyksen Liamin käsittämättömän vitsin muodossa. Cigarettes & Alcohol -kappaleessa Liam lauloi viimeisen "You gotta make it" -fraasin tilalla "You gotta RAPE it!", mikä oli taas todella älytön juttu. Myönnän kyllä nauraneeni sille, vaikka se tietysti asiallisesti mauton olikin. Ihmettelin lähinnä sitä, että mistä ihmeestä Liam moisen keksi, mitä hän sillä tarkoitti ja miksi hän muutti sanat tuohon muotoon vasta nyt - hän on kuitenkin laulanut kappaletta kohta jo 15 vuotta!

Kaikista parasta koko jutussa oli kuitenkin Noelin tuskastunut ilme heti "rape it" -kohtaa seuraavan kitarasoolon alussa. Hän ei tainnut pitää veljensä juttua kovin hauskana. Katso vaikka itse (ja jos et kestä kuunnella koko videota, kriittiset kohdat ovat niillä paikkeilla, kun pätkää on n. 50 sekuntia jäljellä [Noelin selvästi näkyvä huokaus n. 30 sekunnin kohdalla!]):


Oasis - Cigarettes & Alcohol Live at Brits 2007

Oasiksen Brits-settiin kuului ainoana Liamin säveltämänä kappaleena The Meaning Of Soul edelliseltä Don't Believe The Truth -levyltä. Mielestäni se on sähkökitaroilla livenä soitettuna jotenkin parempi kuin levyllä. Se on myös sanoitukseltaan taas hyvä esimerkki Liamin omaperäisestä ajatuksenjuoksusta (esim. "I'm a different breed / You know I'm out of your league / I'm 10 out of 10 all night" - mahtavaa brassailua!) ja pituudeltaan hieno esimerkki lyhyestä mutta hyvästä kappaleesta, joista oli puhetta pari päivää sitten.

Lataa The Meaning Of Soul:

liveversio Glastonburyn festivaaleilta vuodelta 2004

studioversio levyltä Don't Believe The Truth vuodelta 2005

9 kommenttia:

Sólo Adán kirjoitti...

Whats??
:S

Pete P. kirjoitti...

Sorry, mate, it's in fookin' Finnish, this one. :-D

Anonyymi kirjoitti...

Huh, onpas kauheaa tuo Liamin laulanta. Ihan kuin joku vanha hampaaton ukko yrittäisi saada ääntään kuuluviin. Kaukana on vanhat hyvät ajat: http://www.youtube.com/watch?v=9nEYqYiIGho

Mutta Noel on yhä paras!

Pete P. kirjoitti...

Joo, nimenomaan hampaaton! Tai kuin suu olisi puudutuksessa tai jotain!

Tää on tosiaan ihan uskomaton versio Live Foreveristä! Kylmät väreet tulee selkään ja kaikkea! Tätä hienompaa ei ole kukaan koskaan tehnyt ja sillä selvä.

Noelinkin ääniä on kyllä kokenut muutoksia: http://www.youtube.com/watch?v=v5efXnQIBmc

Tässä se on nuori ja kaunis. Joskus 1997-2004 välillä se oli mielestäni tylsä ja epävireinen, mutta uusimmalla levyllä löydetty semi-falsetti on ihana.

Sonja kirjoitti...

Siis kyllä ihmisten äänet muuttuu! Se on peräti ihan normaalia! Yleensä juuri siihen matalampaan/möreämpään suuntaan sekä miehillä että luulisin myös naisilla. Ei se Mewin kastraattikaan varmaan enään nelikymppisenä niin vedä! Samoin Bowie ei enää mitenkään saa kiekaistua Life on Marsia niin kuin joskus 70-luvulla. Elton Johnin ääni on myös möreämpi.

Luulisin, että tuo on ihan normaalia kehitystä, vaikka tokihan esim. tupakointi vaikuttaa. Pointti onkin alkaa tehdä sellaisia biisejä, jotka sopivat tälle uudelle äänelle. Ugh, olen puhunut.

Sonja kirjoitti...

Mutta siis eikä Liamin ääni ole ollut tuollainen jo ihan tooooosi kauan? Siis suurimman osan koko Oasis-ajasta?

Pete P. kirjoitti...

Joo, siis totta kai Liamin itse ääni on muuttunut matalammaksi vuosien myötä, mutta koko laulusuoritus on muuttunut aivan kamalaksi: eihän mies pysy nuotissa enää melkein ollenkaan.

Vertaa esim. tämä Cigarettes & Alcohol vuodelta 2000 (tai 2002?) postauksessa olleeseen. Kyse ei ole pelkästään äänestä vaan ihan koko laulutaidosta (jonka huononeminen kuitenkin johtuu itse äänen huononemisesta...).

Pete P. kirjoitti...

Tarkennus edelliseen: se on siis vuodelta 2000. Ja ero on valtava (vaikkei tämäkään versio missään nimessä täydellisen onnistunut ole).

Sonja kirjoitti...

No nuotissa pysymiseen tuskin ikääntyminenkään vaikuttaa. Olet oikeassa, vierestä menee. Toki itsekkin kaipaan sitä -94- Liamin ääntä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...