17 heinäkuuta 2007

Kesähitti 2007


Montako viikkoa kesää on tähän mennessä ollut? Suurin piirtein yhdeksän. Ja yhdeksän viikon ajan Rihannan Umbrella on ollut brittien singlelistan ykkösenä. Se on siis kiistaton Kesähitti 2007.

The Guardianin verkkosivuilla oli eilen mainio blogi Umbrellasta. Olen sen kirjoittajan kanssa ehdottomasti samaa mieltä oikeastaan kaikesta. Etenkin siitä, että hienoa Umbrellassa on se, että vaikka se on suuri kesähitti, se on myös oikeasti hyvä biisi.

Minulla kesti taas aika kauan ennen kuin aloin "ymmärtää" Umbrellaa. Kuulin kappaleen ensimmäistä kertaa ehkä vasta viitisen viikkoa sitten (en kuuntele radiota), mutta olin lukenut siitä jo aiemmin The Guardianin nettisivujen musiikkiosaston loistavasta vakiosarjasta, jossa arvostellaan musiikkivideoita (nämä pätkät ovat aina todella hauskasti kirjoitettuja ja niiden lukeminen on joka kerta yksi viikon ehdottomista kohokohdista). Kun sitten viimein kuulin kappaleen, en pitänyt sitä kovin kummoisena. Jay-Z:n vierailu biisin alussa on aivan täydellisen turha (mikä on sinänsä harmi, koska Jay-Z on ehdottomasti suosikki-MC:ni), Rihannan ääni on aika ohut ja video on oikeastaan melko vastenmielinen. Mutta toistuvan altistumisen myötä Umbrella alkoi aueta...

Kuten ensimmäisenä linkattu kolumnisti kirjoittaa, Umbrella on mahtavan epäkesäinen kesähitti - jo nimestään lähtien. Se on myös oikeastaan melko melankolinen kappale sekä sanoitukseltaan että melodialtaan. Odottelen vain milloin joku englantilainen kitarabändi tekee siitä sopivan angstisen akustisen cover-version. Paras kohta Umbrellassa on ehdottomasti kertosäkeen alku; sointuvaihdos ja tunnelman muutos - ja se toistuu kertosäkeen aikana hienosti vielä uudelleen kohdassa "Now that it's raining more than ever...". Todella tarttuva sävellys - aivan sama kuka sen esittää. Ja Rihannan robottimainen viileys sopii tähän hyvin. Joku eläytyväisempi r'n'b -laulaja olisi voinut tehdä Umbrellasta liian tavanomaisen.


Lataa tästä [lähde].

Muuta: Työpäivä alkoi tänään aika kivasti. Heti kun olin saapunut paikalle, työparini kysyi minulta: "Haluaisitko hauskan tehtävän?". Tämä tehtävä oli sitten nukkuvan spurgun siirtäminen pois oven edestä. Kesti aika kauan saada hänet hereille! Käteni haisevat yhä savustetulle kirjolohelle, vaikka enimmäkseen yritin tökkiä häntä kengällä. Herättyään hän irvisti pelottavasti, yskäisi muutaman kerran, puhalsi räkää nenästään, oksensi pikkaisen ja lähti horjumaan minua päin. Sain väistettyä ja hän jatkoi horjumistaan Länsiväylän ja Porkkalankadun risteyksen yli toiselle puolelle katua. Se on aika vilkas risteys! "Juopon tuuri" ei ole kyllä mikään keksitty ilmaisu!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Johan noita akustisia sateenvarjoja on YouTube pullollaan. Paitsi tämä kyllä ainaskin on jenkki.

Pete P. kirjoitti...

Joo, sieltä löytyy aika hyviä! Se aina todistaa, että biisi on mainio jos se toimii myös pelkällä kitaralla / pianolla tms., ilman kaikkia surinoita ja Jay-zetaa. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...