08 tammikuuta 2008

Opintoasiaa / muuta


(Otsikon oli tarkoitus olla ironinen. Oikeasti Opintoasiaa on maailman tylsin otsikko. No on tämä ehkä maailman tylsin kirjoituskin. Paras otsikko ikinä on kuitenkin ehdottomasti Suomen Kansallisooppera. Kaverini oli saanut äidiltään tuolla tavoin otsikoidun sähköpostin koskien heidän suunnittelemaansa oopperaillanviettoa. Kauniin virallinen otsikko! Ei mitään Ensi perjantai tai Oopperaretki tai Moi tai edes pelkkä Ooppera, vaan juhlallisesti Suomen Kansallisooppera [aivan kuin Suomessa olisi ylipäätään muita oopperoita].)

Yritin valita ensi viikolla alkavaan kolmanteen periodiin kursseja. Se ei... onnistunut kovin hyvin. Sain kalenteriin ainoastaan "pakollisen" proseminaarin, ja senkin tieltä joudun jättämään syksyllä alkaneen ruotsin-kurssin kesken. Eli yksi askel eteenpäin ja toinen taaksepäin...

Tein tänään kuitenkin hienon listan kaikista opinnoistani tähän mennessä: mitä olen suorittanut ja mitä on vielä suorittamatta. Siinä oli yllättävän kova homma (samalla tavalla kuin... vaikkapa jääkaapin puhdistamisessa on kova homma: ei se ole hankalaa, mutta sitä ei vain haluaisi tehdä), mutta lopputuloksesta tuli oikein hyödyllinen ja selkeä. Olisi kannattanut tehdä se jo kaksi vuotta sitten.

Lista oli myös siinä mielessä lohdullinen, että siitä näki, että kovin paljoa ei enää puutu kandidaatin tutkinnosta. Jos siis ei laske itse kandidaatintyötä... Tässä olisi muuten lukijakilpailun paikka: keksikää puolestani proseminaarin / kandin aihe? Tai voisin kysellä sellaista vaikka Hesarin henkilökohtaista-palstalta... "22-vuotias opiskelijapoika hakee tositarkoituksella tai vain lyhytaikaiseen hauskanpitoon poliittisen historian kandidaatintyön aihetta. Ikähaarukka 10 - 230 vuotta. Ei tarvitse olla savuton. Kuva ois kiva."

Olen yrittänyt vähän miettiä, olisiko mahdollista saada proseminaarityöhön sisällytettyä se ainoa aihepiiri, josta tiedän ylipäätään yhtään mitään, eli englantilainen kitarapopmusiikki. Ehkei se olisi mahdotonta? Onhan niitä kaikenlaisia tutkimuksia vaikkapa sarjakuvistakin. En vain keksi mitään täysin järkevää tutkimuskysymystä. Ja vaikka keksisinkin, en olisi varma uskaltaisinko kertoa sitä työn ohjaajalle, kun kaikki muut kuitenkin tekisivät omansa väliaikaishallituksista tai saamelaiskysymyksen politisoitumisesta tai jostain.

No, en stressaa aiheesta vielä liikaa. Kuitenkin vielä 8 päivää ennen kuin jotain pitäisi olla keksittynä.

Ja tänään huomasin, että olin päässyt koko syksyä vaivanneen tilastotieteen kurssin läpi! Se oli valtava helpotus, etenkin kun jälkimmäinen välikoe (voiko olla kahta välikoetta?) tuntui sujuneen melko huonosti. Koko kurssista tuli arvosanaksi 1 (nyt minulla on koko sarja ykkösestä vitoseen kerättynä!), mutta ennen kaikkea 8 opintopistettä. Se tarkoittaa sitä, että koko syksyn saldo oli 35 pistettä. Että miksipä sitä yhtään kursseja esimerkiksi kolmanteen periodiin ottaisikaan...

Muuta:

Talvella pyöräileminen on melko hasardia. Siinä tulee kylmä. Onneksi vaihde oli jäätynyt ykköselle. Tai ei sillä paljon väliä, ei niitä muutenkaan ole kuin kolme... Koko talvella pyöräilyn konsepti on itsessäänkin todella tylsä. Kesäisin se on vain luonnollinen ja helppo tapa liikkua, mutta talvisin siitä tulee väkinäistä puurtamista. Toivoisin joskus olevani tilanteessa, jossa ei tarvitsisi edes ajatella talvella pyöräilyä. Sitten kirjoittaisin blogiini vain siitä, miten talvella lentäminen on niin tylsää, kun yksityiskoneeni juuttuu jäänpoistokäsittelyjonossa aina reittikoneiden taakse.

Taas tuli todistettua, että televisio on tiedotusvälineenä parhaimmillaan kaikista antoisin. Kamera on niin julma, että vain parhaat ammattilaiset osaavat pitkän harjoituksen tuloksena esittää jotain muuta kuin ovat. Muut esittävät itseään ja valheellisuus paljastuu hyvin nopeasti. Ajankohtaisessa kakkosessa oli reportaasi moottoripyöräjengistä. Jengin pomo päästi ensimmäistä kertaa historiassa toimittajan sisälle kerhotiloihin, tavoitteenaan ilmiselvästi antaa prätkäjengiläisistä rento, laillinen ja avoin kuva. Se onnistuikin ehkä ensimmäiset 20 sekuntia, mutta sitten jengijohtaja alkoi pudotella pieniä lipsautuksia, jotka paljastivat asioiden todellisen laidan. Kaikista parasta oli, ettei toimittaja esim. kertojanääntä käyttämällä kommentoinut niitä mitenkään, vaan katsoja saattoi tehdä omat johtopäätöksensä! Koko lähetys on luultavasti joskus pian nähtävissä YLE:n Areenassa.

Ja lopuksi pari kuvagalleriaa. Postauksen alussa oleva kuva on The Guardianin lukijoiden galleriasta, jossa on aivan älyttömän laadukkaita ja tyylikkäitä valokuvia maailman hienoista pienistä yksityiskohdista. Tämän selailemiseen jää koukkuun. Ja Facebookista löytyy myös ihan hieno Helsinki-galleria (en tiedä toimiiko linkki, jos ei ole kirjautuneenä Facebookiin).

[Edit 23:09] Ai niin, vielä yksi lievästi outo juttu. Sain aamulla postissa vessapaperia. Paikalliselta supermarketilta tuli kirje, jossa kerrottiin että "Meillä on myynnissä tällaista uutta vessapaperia" ja lähetettiin mukana muutama arkki. Se oli jotenkin... tai tuntuu tavallaan... jotenkin, joltain. ... Mutta taitaa postissa muutenkin tulla pyytämättä outoja asioita, muistan hämärästi äitini saaneen jotain virtsankarkailusuojia kymmenisen vuotta sitten (hän oli tuolloin vähän alle 50-vuotias... ei ehkä ihan kohderyhmää... tai ei sitä voi tietenkään tietää).

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Poliittiset kannanotot/viittaukset englantilaisen kitarapopmusiikin tekijöiden laulujen teksteissä 90-luvulla?

tai jotaki sinne suuntaan :D
kuulosti ainaki hienon monimutkaiselta ^^

...joo, no ehkä näit ei kanttis enää yrittää miettiä puol yhentoista jälkeen... :)

Pete P. kirjoitti...

Joo, no just jotain tollasta oon yrittänyt miettiä. Tai esim. vertailla että kritisoitiinko Thatcherin hallitusta popmusiikissa eri tavalla kuin Blairia. Mutta en tiedä, onks se niinku... oikee juttu. Voiks siitä tehdä, riitääkö se?

Pete P. kirjoitti...

P.S. Puol ykstoista on hyvin suhteellinen. ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Hmjoo... Jos vaan voisin niin auttasin tällasissa opintokysymyksissä mutta ite oon "vaan" amitsussa + lukiossa tällä hetkellä... Joten en tiiä.

Aion silti vastata kaiken uhalla.

Riippuu ihmisestä :D varmaan jos on riskinottajatyyppiä ja uskaltaa vähän panna likoon niin en itse näe syytä miksi ei.. mut sit jos haluu pelata varman päälle ottaa jonku tylsän (lue: normaalin) aiheen.

Mut itse asiassa nyt tuntuu hyvältä neuvoa ku ei ite tiiä asiasta mittää :) vastuu siis jää lukijalle. Mutta "voiks siitä tehdä, riittääkö se" hm, varmaan riippuu kuin sen tekee. Jos ottaa aiheen tosissaan ja todella työskentelee jutun hyväksi kaikin voimin, niin siitä tulis varmasti tosi hyvä juttu! En usko että sä mitää läpällä alat sinne heittään kuitenkaan kandiin...

Joo, puol ykstoista on suhteellinen :D

Anonyymi kirjoitti...

P.S. Kiva että kuuntelet Rasmustakin ^^ edes vähän.

Sonja kirjoitti...

Itse tekisin mieluiten juuri sellaisesta, joka kiinnostaa, koska kandidaatintyösi aihe voi jatkua myös gradussa. Jos itse valitsisin tuon kitarapopmusiikin, niin tod. näk. päätyisin luultavasti tekemään joko 60-luvusta tai 90-luvusta.

60-luvullahan muun muassa populaarikulttuurin tekijät vaikuttivat siihen, että Britanniassa koitti ns. viktoriaanisen moraalin loppu, mikä johti monenlaisiin poliitisiin juttuihin, mm. aborttilainsäädäntöön. Ookoo, ehkä liian kaukaa haettua..

Mulle on muuten kahdesti lähetetty ilmaseks sellanen joku Bengalin tiikerit-DVD...

Pete P. kirjoitti...

Rasmuksen Liquid on oikeesti ihan mahtava biisi ja mulla on siitä tosi outoja muistoja muutenkin.

Sonja, kiitos ideoista! Ja kyllähän siitä pakollakin tulisi nimenomaan kaukaa haettua... ;-) Mutta siinä on se ongelma myöskin, että mä en oikein tiedä mikä on "poliittista historiaa" ja mikä ei. Tai siis... öömmhh... Ois varmaan tosi helppoa tehdä jostain brittipop-jutusta jos lukisin ehkä sosiologiaa tai jotain..? Mutta poliittinen historia on just vähän eri juttu... kai. En mä oikein edes tiedä mitä se on, ei se ole näiden kolmen vuoden aikana selvinnyt.

Anonyymi kirjoitti...

"Poliittinen historia voi käsitellä esimerkiksi poliittista päätöksentekoa, valtarakenteita, poliittisia ideologioita ja valtiollista päätöksentekoa. Sillä on yhteisiä tutkimusalueita aatehistorian, sosiaalihistoria, taloushistorian ja sotahistorian kanssa.

Poliittinen historia on kenties perinteisin historiantutkimuksen osa-alue, joka pitkään keskittyi valtiollisen, "poliittisen" tapahtumisen tutkimukseen. Tällöin historiankirjoituksessa keskityttiin poliitikkojen, päättäjien ja hallitsijoiden historiaan. Nykyään "yksityisen" ja "julkisen" välisen rajan madalluttua poliittisen historian tutkimusala on huomattavasti laajentunut – "kaikki on poliittista"."

Wikipedialla on ainaki lohdullinen näkemys poliittisesta historiasta, mutten tiiä kelpaako työn ohjaajalle...:)

Anonyymi kirjoitti...

Miten olisi Thatcherin ammattiliittojen vastaisen työmarkkinapolitiikan vastustaminen kulttuurisena ilmiönä? Tulee mieleen ainakin The Smithsin "Frankly, Mr. Shankly"? Ja tietysti Billy ElliotIn tausta on 1980-luvun lakkoilevissa kaivostyöläisissä. Se oli rajua aikaa.

Pete P. kirjoitti...

Haa, joo just jotain tollaista, toi kuulostaa erittäin fiksulta... Esimerkikshän just kaivostyöläisten lakosta 1984-85 on aika paljon matskuu, kaikkii lauluja ja leffoja ja televisiosarjoja.

Mut toi on just tollanenen taito mitä mulla ei oikein oo, sä vaan keksit hyviä aiheita tolleen niinku... helpon oloisesti.

Kaisa kirjoitti...

Havahduin siihen, että kandidaatintyön/gradun kirjoittaminen voi oikeasti olla kiinnostavaakin eikä vain ilmeisen turhauttavaa, kun muutama vuosi sitten kuulin, että joku onnekas Oulun yliopistossa oli kirjoittanut muistaakseni juuri gradun Kentin sanoituksista.

Pete P. kirjoitti...

Joo, mutta se oli varmaankin just joku... ruotsin kielen opiskelija tai jotain. Mun pitää noudattaa poliittisen historian kunniakkaita perinteitä. ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Mä olen aivan pulassa oman graduni kanssa! Aihe on helppo keksiä, totetuttamiskelpoinen paljon vaikeampi. Mun ongelma on se, että teen aina kaiken pitkälle ennen kuin ajattelen, oliko siinä mitään järkeä. No, gradussa Lordi Mountbattenin julkisuuskuvasta muistin politiikan kautta ei ole yhtään järkeä. Piristävää. Mulla ei ole kykyä konkretiaan, elän satumaailmassa niin kuin pikkutyttö.

Pete P. kirjoitti...

Hehehe :-D
Oih...
Toi kyllä kuulostaa oikeesti harvinaisen sekopäiseltä. Mutta jos joku siihen pystyy, niin se oot sinä! Sulla on pikkurillissäkin enemmän taitoa kuin kolmessasadassa satumaailmassa elävässä pikkutytössä. Tai kolmessakymmenessä muussa graduntekijässä. Fact.

Anonyymi kirjoitti...

Te olette kauneus. Meikäläinen hahmottelee tällä hetkellä jotain mahdollisimman konkreettista ja olevinaan iskevää aihetta yrittäjien kyvystä omaksua uutta teknologiaa joskus 1930-luvulla. Mahdotonta. Mulla on tällä hetkellä aivan kamala tarve koettaa olla mahdollisimman hyödyllinen ja todistaa siten talous- ja sosiaalihistorian relevanssi suomalaiselle yhteiskunnalle. Olen tuomittu hulluuteen.

Pete P. kirjoitti...

Ota vähän iisimmin, Iso-Ana! Ei "taloushistorian relevanssin todistaminen" oo pelkästään sun leveillä harteilla!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...