23 elokuuta 2009

Vastenmielistä musiikkia



Osuin tällä viikolla sattumalta MTV:lle sellaisena harvinaisena hetkenä, jolloin kanavalta tulee musiikkivideoita. Vierailu ei kuitenkaan päässyt venymään pitkäksi, sillä jouduin kuulemaan ehdottomasti vastenmielisimmän kappaleen ikinä. T.I.:n asenteeltaan stereotyyppistä, konservatiivista ja seksististä sekä musiikiltaan ärsyttävän sihisevää ja piipittävää kappaletta kuvaa parhaiten nimenomaan adjektiivi vastenmielinen.

Koko juttu on kaikin puolin todella luotaantyöntävä: menestyksellään brassaileva, kanansiipiä syövä räppäri hurmaa pikaruokaravintolan sievän työntekijän ja kutsuu tämän Rolls Royce -kyydillä ökykartanolleen meren äärelle syömään gourmet-ateriaa ja luultavasti tekemään jotain muutakin - ainakin kappaleen sanoituksen perusteella. En itse asiassa kyennyt katsomaan videota tämän pitemmälle, joten en tiedä mitä sen loppu tuo tullessaan. Luultavasti lisää bling-kliseitä, ääriperinteistä mies/nais-mallia sekä usean minuutin verran maailman tyhjänpäiväisintä musiikkia. Joskus aikoinaan levyihin laitettiin "Parental Advisory: Explicit Content" -varoitustarrat ehkä kohtalaisen ymmärrettävistäkin syistä, mutta T.I. ansaitsisi varmasti vieläkin kovempia varotoimenpiteitä, sillä tällaisen asenteen levittäminen nuorille on crackiakin vaarallisempaa.

Tällainen musiikki ja tällaisen elämäntyylin kuvaus ovat jo saavuttaneet kuvottavimman lakipisteensä ja koko kaupallinen r'n'b-skene tarvitsisi ehdottomasti täydellistä uudistusräjäytystä, jotta tämän tyylinen itsessään sieluton ja kuulijoiden sieluja nakertava musiikki voitaisiin huuhtoa kokonaan pois.



Esimerkiksi Elbow on kaikin tavoin kuin kokonaan toisesta todellisuudesta. Tällainen arvokas mutkattomuus ja rehellisyys voisi varmasti toimia klubi-r'n'b:ssäkin, jos joku vain uskaltaisi sitä näyttää.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...