10 elokuuta 2009

Viikon viitonen

Tämän viikon viisi Spotifystä nautittavaksi löytyvää kappaletta ovat:

The La's - Son Of A Gun Liverpoolin paras puolisalaisuus The La's on paljon muutakin kuin vain There She Goes. Tässä kappaleessa on klassikkomelodia, mielenkiintoiset sanat ja niin rytmikkäät kitarat, ettei oikein voi olla varma, käytetäänkö siinä lainkaan perkussioita. Tein lukiossa englannin portfoliotyön yhden osan The La'sista. Sain muistaakseni kympin. Voisin ehkä julkaista kirjoituksen joskus vaikka täällä.

Jack Peñate - Body Down Jack Peñaten toisesta albumista piti tulla varma kesähitti, mutta ainakin toistaiseksi kesä on ollut niin "kiireinen", etten ole oikein ehtinyt perehtyä siihen. Supermainion Tonight's Todayn ohella levyn päätösbiisi Body Down on kuitenkin raikkaan omaperäinen. Tämä ei kuulosta suoraan keneltäkään toiselta artistilta.

Electronic - Vivid Vuonna 1999 Bernard Sumnerin (ex-New Order) ja Johnny Marrin (ex-The Smiths) konerockyhtye Electronicin albumi Twisted Tenderness kuulosti aikalaistensa kuten Garbagen Version 2.0:n ja Kentin Hagnesta Hillin kanssa jotenkin todella futuristisen jännittävältä. Kymmenen vuotta myöhemmin on selvää, että Electronic on kestänyt ajan hammasta esimerkiksi Garbagea paremmin, sillä yhtyeen kappaleet ovat sävellyksinä poikkeuksetta huippuluokkaa ja sounditkin pitävät yhä pintansa. Twisted Tendernessiltä voisi nostaa esiin käytännössä minkä tahansa kappaleen (ja ehkä myöhemmin Viikon viitosessa nähdään muitakin), mutta singlebiisi Vivid on kenties parhaista parhain. Levyllä soittaa muuten basistina Dovesin Jimi Goodwin, kahta vuotta ennen Dovesin debyyttiä.

Oasis - Where Did It All Go Wrong? Oasiksen neljäs albumi Standing On The Shoulder Of Giants oli vuonna 2000 enemmän pettymys kuin täysosuma, mutta levyllä on silti muutama todellinen huippubiisi - kuten tämä ja Gas Panic. Olisi upeaa kuulla Where Did It All Go Wrong? nyky-Noelin soittamana, esimerkiksi akustisena versiona. Tällaisista asioista haaveilemiseen voi käyttää ajatuskapasiteettiaan, jos on Oasis-fani. Where Did It All Go Wrong?'issa on mielenkiintoista myös se, että ...Giantsin aikaan Noel ilmoitti todella katuvansa edellisen Be Here Now -albumin ylilyövää soundimaailmaa, mutta esimerkiksi Where Did It All Go Wrong? voisi olla aivan suoraan Be Here Now'lta. Tai toisaalta se voikin juuri olla beherenowmaisuudessaan ironinen viittaus tuohon levyyn, jolla kaikki meni vikaan. No, nyt Oasis-pohdinta menee jo melko meta-tasolle.

The Clash - Safe European Home Vuonna 2007 uudenvuodenlupaukseni oli kuunnella enemmän The Clashia. Vuodesta 2007 tuli vuosi, jona kuuntelin ehkä vähiten The Clashia. Ei kannata luvata mitään. Viime viikolla opettelin soittamaan tämän mahtavan kappaleen kitaralla. Sen soittaminen pelkällä akustisella kitaralla kalsarit jalassa oman tietokoneen edessä tuntuu jo niin hyvältä, että voi vain kuvitella, millaisen fiiliksen Strummer, Jones ja kumppanit ovat kokeneet soittaessaan sitä sähkökitaroillaan punk-ykköset päällään maailman areenoilla. Tässä on kaikki täydellisen Clash-biisin ainekset: välittömästi raapaiseva riffi, ylivertaisesti vyöryvä rytmi, Joe Strummerin puolisössöttävä laulu ja hyvänkuuloisia one-linereita. How many local dollars for a local anaesthetic?

Seuraava Viitonen ensi viikolla. Pitäisiköhän nämä venyttää Kympeiksi? Hyperhyviä kappaleita on niin paljon.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...