09 elokuuta 2009

Muiston kaiku

Tällä otsikolla voisi kirjoittaa vaikka Harlekiini-romaanin, mutta nyt ajattelin kuitenkin vain pohdiskella sitä, millä tavalla suuret tapahtumat jättävät jälkeensä ohuen, alati hälvenevän kaiun. Torstain Madonna-konsertti oli tästä erinomainen esimerkki: Madonna on niin suuri henkilö tai tapahtuma, että hän lähettää kaikua jo ennen saapumistaan ja kaiku jää leijumaan ympäristöön vielä hänen poistuttuaankin.

Torstaina oli mahdotonta liikkua kaupungilla kuulematta puhetta Madonnasta. Omissa keskusteluissa, ohikulkijoilta kuulluissa keskustelunpätkissä, radiossa, missä tahansa - päivän aikana kuuli sanan "Madonna" varmasti vähintään 100 kertaa. Perjantaina Madonnan kaiku oli yhä vahva; hänestä kuultiin puhuvan ehkä viisikymmentä kertaa. Lauantaina Madonna oli jo kaukana poissa, mutta ilmassa oli yhä kuultavissa muutama yksittäinen kuiskaus Madonnasta. Sunnuntaina kaiku oli jo hälvennyt lähes olemattomiin, mutta ei missään nimessä täysin - puhetta Madonnasta leijaili yhä siellä täällä.

Tietysti siis mikä tahansa ajankohtainen uutis- tai juoruaihe on tällainen: ensin siitä puhutaan todella paljon, sitten melko paljon, sen jälkeen hieman ja jonkin ajan kuluttua ei enää lähes ollenkaan. Mutta Madonnan tapauksessa on mielenkiintoista se, että hän on yksittäinen henkilö ja puhe hänestä on kuin osa koko hänen olemassaoloaan. Puhe saapuu jostain kauan ennen häntä, tiivistyy tiheimmilleen hänen ollessaan lähistöllä ja jää roikkumaan ihmisten huulille vielä hänen lähdettyäänkin. Jos puhe tuottaisi ilmaan esimerkiksi jotain värillistä kaasua, Madonnaa ympäröisi varmasti avaruuteen asti näkyvä, keskiosastaan kirkas ja reunoiltaan samea, värikäs pilvi.

Ehkä jokainen meistä tuottaa olemassaolollaan ja teoillaan tällaista puhepilveä? Kun meistä puhutaan, olemme läsnä sielläkin, missä emme juuri sillä hetkellä sijaitse fyysisesti. Vana puhehöyrystä itseemme on jäljitettävä osa meitä.

Ajatteleekohan Madonna sitä, että hänestä puhutaan jossain lähes koko ajan? Itse ainakin tulee helposti unohdettua se, että muut voivat puhua minusta, vaikka itse puhunkin koko ajan toisista. Useimmiten tieto siitä, että minusta on puhuttu, tekee minut iloiseksi. Pari viikkoa sitten kuulin Las Vegasista pokerimatkalta palanneilta kavereiltani, että he olivat lentokoneessa miettineet, mitkä olisivat minulle huonoimmat mahdolliset vierustoverit monituntisella mannertenvälisellä lennolla. Tulos oli ollut, että pahimmassa mahdollisessa skenaariossa toisella puolella minua istuisi vauva ja toisella puolella koira. Ilahduin siitä, että minusta oli ylipäätään puhuttu, ja ennen kaikkea siitä, että kaverit olivat osuneet arviossaan täysin oikeaan. (Tässä tapauksessa puhepilvivana ulottui yli Atlantin ja yhdisi minut fiktiiviseen vauvaan ja hypoteettiseen koiraan.)

8 kommenttia:

emmi2410 kirjoitti...

"Vana puhehöyrystä itseemme on jäljitettävä osa meitä." Sangen bäheä lause.

Ennen kappaletta, jossa tämä lause oli, ajattelin, että kuulostaa vähän siltä kuin tätä olisi kirjoitettu vähän pöllyissä, mutta kun pääsit asiaan - eli kahteen vikaan kappaleeseen - teksti alko kuulostaa musta ihan normaalilta. Olen varmaan outo tai jotain.

Näitä ihmiselämän ikuisia ongelmia: miten saisi tietää mitä muut susta ajattelee tai mitä ne puhuu susta... Ei sillä, että haluaisi muuttaa jotain, vaan silkasta mielenkiinnosta. todellisuudessa varmaan parempi, jos ei tiedä.

Ja pahinta varmaan, jos itsestä ei puhuttaisikaan mitään. There's no such thing as bad publicity, vai miten sitä sanotaankaan.

Pete P. kirjoitti...

Niin, siis Oscar Wildehan se sanoi että "The only thing worse than being talked about is not being talked about", tai jotain siihen suuntaan.

Heh, oot oikeessa, ajattelin itsekin tätä tekstiä että tää vähän rakentuu tässä matkan varrella. Aloin kirjoittamaan sitä ilman suurempaa päämäärää, ja sitten vain katsomaan, mihin se menee. Hyvä, jos se toimii lukijallekin niin.

Johanna kirjoitti...

Mielenkiintoisesti ajateltu ja kirjoitettu :) Musta on aina mielenkiintoista kuulla asioita kolmannelta persoonalta siitä mitä joku/jotkut on minusta puhunut/puhuneet tai ajatellut/ajatelleet (ei sillä että tätä nyt kamalan usein tapahtuisi tms, mutta hiffaat varmaan pointin). Sitä luulee tuovansa itsensä esiin tietynlaisena (minuna), mutta on outoa mutta mielenkiintoista välillä huomata millaisia huomioita siitä "minusta" toisille ihmisille välittyy ja miten ihmiset tiettyjä asioita/eleitä/puhumisia tms tulkitsevat.

Jonny kirjoitti...

'Ole nyt jätkä saamarin ylpeä itsestäs'
Oon kyylännyt sun blogia muutaman vuotta.
Alunperin googlen kautta aina vahingossa kun etsinyt uutisia Oasiksesta.
Nyt sitten tän kesän aikana ruvennu melkein jopa säännöllisesti vilkasemaa et mitähän pete tuumaa.
Tänä yönä 10.8.2009 sain tästä sun "Muiston Kaiku" blogauksesta inspiksen että mäkin haluun.
Ja mä halusin!

Nyt mulla on blogia ja toivon et saan sinne jotai kiinnostavaaki elämä kuitenki muuttumassa kohta alkaa Lukio ja kaikkee. Kiitti vaa näist teksteist! sä tarjoot jotain erityistä tähän ankeeseen tietokoneiden aikaan. diggailen -Jonny

dpst kirjoitti...

Mulla on aika samat tossa lentokone istumisessa. Tosin vaihdan koiran alkoholistiin. Olin tanskassa junassa 6 tuntia juopon vieressä, joka taisi vielä kaiken lisäksi olla vielä kipeänä yskästä päätelleen. Taino en tiedä onko vauva, niin paha vaan kirkuva pikkulapsi, joka ei ole saanut kokista silloin kun sitä halusi. Pepsi on senkin takia parempi, että harva lapsi sitä juo.
Madonna oli todellakin totta ja itsekin youtubesta videoita olen katsellut ja aika kova meno kyllä ollut, että kyllä madonna hommansa osaa.

dpst kirjoitti...

Tarkoitin että tuo madonna puhe on totta, jatkuvasti siitä joku jotain puhui.. Rankan (yhden tunnin kestäneen) koulupäivän jälkeen ei jaksa lukea mitä on kirjoittanut..

Pete P. kirjoitti...

Johanna: Joo, itse tulee tavallaan "olemaan" jotenkin enemmän, tai siis tulee jotenkin enemmän olevaiseksi, jos voi nähdä itsensä ulkopuolelta, esimerkiksi niin, että kuulee, mitä toiset puhuvat itsestä.

Tavallaan omaa elämää voisi arvostaa enemmän, jos voisi nähdä itsensä tällä tavalla ulkopuolelta. Olin esimerkiksi vähän aikaa sitten katsomassa elokuvaa, jossa yksi hahmo meni ihan tavallisesti sänkyynsä nukkumaan. Ajattelin, että miten hyvältä nukkuminen näyttää: sänky, lakanat, yöpöytä, lamppu, pyjama, ym. "nukkumisrekvisiitta". Nukkumaanmenijät on cooleja. Mutta sitä ei tule ajateltua itse, kun menee nukkumaan. Ja sama toimii siis kaikessa.

Jonnylle paljon kiitoksia, olen erittäin imarreltu. Näin nää jutut menee, itsekin aloin kirjoittaa blogia, koska luin amerikkalaisen Torrin blogia joka oli mielestäni cool.

Dpst: Jos alkoholisti ei haisisi, se voisi olla ihan viihdyttäväkin...

Oon kuullut sellaisen teorian, että pikkulapset itkee, koska niiden kirjastokirjat on myöhässä, mutta ne ei osaa ilmaista sitä muulla tavalla. Ne pitäisi vain uusia Helmetissä!

Lauri kirjoitti...

"Oon kuullut sellaisen teorian, että pikkulapset itkee, koska niiden kirjastokirjat on myöhässä, mutta ne ei osaa ilmaista sitä muulla tavalla. Ne pitäisi vain uusia Helmetissä!"

Tää nauratti kirjastotyöntekijänä kovasti. Harmittavasti tuo on myytti. Yleensä jos pikkulapsella on kirjat myöhässä, hän tulee vanhempansa kanssa ja vanhempi sitten uusii lainat lapsen puolesta. Lapsi keskittyy tässä vaiheessa tuijottamaan surullisilla silmillään ja viestimään pahoittelujaan niin. Itkemistä tapahtuu aika harvoin, mutta 10-14 vuotiaat tykkää huutaa rivouksia Runescapea pelatessaan.

Yksi teoria jälleen murrettu. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...