20 marraskuuta 2007

Abandontunes: Grandaddy

En ole täysin varma, voiko Grandaddyn kappaletta He's Simple, He's Dumb, He's The Pilot teknisesti laskea kuuluvaksi Abandontunesiin - ehkä monet vielä muistavat bändin ja biisin. Mutta itse olin unohtanut.

Vaikka se kuulostaakin äärimmäisen typerältä, olin joskus vuosituhannen vaihteessa hieman taikauskoinen. Uskoin, että tietyt asiat kääntyisivät parempaan suuntaan, jos en esimerkiksi astuisi katukiveyksien saumoille tai jos napsauttaisin valokatkaisinta juuri tietyllä sormella tai jotain muuta yhtä typerää.

Tähän liittyi myös se, että en antanut itselleni lupaa kuunnella tiettyä musiikkia, vaikka olisinkin pitänyt siitä. Toisaalta se ei välttämättä ollut suoraan yhteydessä taikauskoon; luulen, että tällainen on melko yleistä käytöstä muutenkin. Tietty musiikki kiinnittyy yleensä tiettyihin hetkiin - hyviin taikka huonoihin - joten ihmiset eivät halua kuulla esimerkiksi jotain kappaletta jonain hetkenä, koska pelkäävät että se tulisi aina myöhemminkin muistuttamaan siitä hetkestä.

Pääsin eroon taikauskosta, kun lukuisten todisteiden valossa viimein ymmärsin, että elämässä tapahtuu pahoja asioita, vaikka miten olisin astumatta saumoille tai napsuttelisin valokatkaisimia juuri oikealla tavalla. Nykyään uskallan myös kuunnella mitä tahansa musiikkia milloin tahansa. Jos jokin kappale tai levy tai artisti sattuu huonompaan hetkeen, sen voi aina ottaa takaisin joskus myöhemmin parempina aikoina.

Nyt jälkeenpäin katsottuna on harmi, että edellämainittujen syiden takia paljon hienoa musiikkia jäi minulta melkein unohduksiin. Esimerkiksi Grandaddyn pitkä ja upea He's Simple, He's Dumb, He's The Pilot. Se julkaistiin vuonna 2000 osana bändin The Sophtware Slump -albumia ja itse tutustuin siihen Q-lehden Best of 2000 -kokoelmalla. Mutta vuodenvaihteessa 2001 se jotenkin samastui ankeisiin aikoihin, enkä ole kuullut sitä sen jälkeen. Muistin vasta tällä viikolla, miten erinomainen kappale se on.

Nyt täytyy miettiä, mitä muuta on mahdollisesti päässyt unohtumaan...

MP3: Grandaddy - He's Simple, He's Dumb, He's The Pilot

En osaa sanoa, mistä kappaleen sanat kertovat. Kyseessä on luultavasti vain jonkinlainen sci-fi -tarina, mutta vuoden 2000 poliittisessa kontekstissa kappaleen sanoitus voisi olla myös hämmästyttävä ennustus seuraavan vuoden alussa alkaneista Bushin hallinnon toilailuista?

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...