31 elokuuta 2009

Mietoksia syksystä, työstä ja lauluista (mm.)

Ehkä pitäisi lopettaa kokonaan otsikoiden keksiminen tällaisiin yleisiin kirjoituksiin? Ajattelin jotain tyyliin "Mietteitä maanantaina", mutta se on niin itsestäänselvää ja tylsää, että yritin viedä asiaa hieman hiihtäjäsankarimaisempaan suuntaan.

Oikeastaan piti kirjoittaa levyarvostelu uudesta Arctic Monkeysistä, mutta en jaksa keskittyä niin tiiviisti juuri nyt, joten se saa jäädä myöhempään ajankohtaan. Ennakkokommenttina voisin sanoa, että levy on erinomainen ja yllättävän helppo ja tarttuva vastoin kaikkia yleisiä kertomuksia, joita on ehtinyt levyn julkaisun aikoihin kuulla eri medioissa.

Oasis kuulostaa nykyisin erilaiselta, kun bändiä ei enää ole. Kappaleita kuunnellessa ne kuulostavat musiikilta menneisyydestä, pysähtyneiltä kuvilta entisistä ajoista. Oikeastaan siinä on hyvätkin puolensa. Kun ei koko ajan jossain piilotajunnassa odota, että Oasis vielä joskus ylittäisi vaikkapa Slide Awayn, voi nauttia vanhasta, alkuperäisestä, ainoasta Slide Awaystä vieläkin enemmän kuin ennen.

Olen ihminen, joka ei osaa elää nykyhetkessä kuin vain erittäin harvoin. Jopa kadulla kävellessäni yritän ajatella tulevaisuuteen ja hermostun, jos joku lampsii edessäni sellaista linjaa, jonka läpi minun täytyisi kulkea seuraavan puolen minuutin aikana. Niinpä teen ennustavia väistöliikkeitä, jotka eivät tietenkään toimi, sillä noiden sekuntien aikana myös edelläolevat saattavat muuttaa kurssiaan.

Joka tapauksessa: ennakoin ja murehdin tulevaa hyvinkin paljon. Kesällä näin ei tarvinnut tehdä, sillä lähitulevaisuus näytti ainoastaan kivalta, helpolta ja hauskalta. Nyt syksyn koittaessa on taas hyvä aika ja hyviä syitä ounastella tulevaisuuden ikäviä puolia (jotka eivät itse asiassa ole välttämättä niin pahoja, mutta niiden murehtiminen tekee niistä ainakin tuplasti hankalampia). Vaikka olen ollut töissä pian jo kuukauden, sain varsinaiset vakinaiset työvuorolistasuunnitelmat vasta tänään, ja pelkään jo nyt, että tulen olemaan myöhemmin syksyllä hyvin väsynyt ja stressaantunut. Tämä on tietysti hölmö valituksen aihe, sillä hyvin monet opiskelijat käyvät vakituisesti sekä töissä että suorittavat opintojaan oikein menestyksellisesti, mutta itse en ole vielä koskaan tehnyt niin. Olen ollut vain erilaisissa tilapäisissä hommissa, kuten lyhyitä jaksoja opettajansijaisena, joten en ole tottunut siihen, että "koulu" ja työ pitäisi yhdistää vakinaisesti. Ehkä se alkaa sujumaan, kunhan totun rutiiniin, mutta ennaltakäteen se tuntuu melko ahdistavalta.

(Olen muuten alkanut vihata sanaa "koulu", jos sillä tarkoitetaan yliopistoa. Tätini on kritisoinut tätä termiä jo vuosikymmenten ajan, mutta itse olen käyttänyt sitä varsin kevyesti. Nyt olen kuitenkin alkanut olla siitä tarkempi, sillä töissä kaikki puhuvat opinnoistaan "kouluna", mutta suurin osa tarkoittaa sillä jotain ammattikorkeakoulua tai muuta näpräilyopistoa, joten haluan korostaa omaa ylemmyyttäni ja puhua yliopistosta yliopistona enkä "kouluna". Tämä on itse asiassa kokonaan toisen kirjoituksen aihe ja tulen varmasti avautumaan tästä vielä lisääkin, mutta toistaiseksi maailma ei ole vielä valmis tälle puheenvuorolle.)

Joka tapauksessa, rutiinit ja aikataulut ja menot ja tulot yleensäkin luovat pienimuotoista ahdistusta. Olin koko kesän niin vapaa kaikista säännöistä ja rajoituksista, etten enää ikinä haluaisi palata takaisin sellaisten maailmaan. Olen ajoittain harkinnut jopa sellaista suunnitelmaa, että sitten kun (tämäkin on huono sanapari) saan tutkinnon suoritettua, jäisin omasta tahdostani työttömäksi ja valvoisin öisin ja kirjoittaisin lauluja ja yrittäisin vaikkapa opetella pelaamaan pokeria. Tai jotain.

Ylipäätään haluaisin kirjoittaa enemmän lauluja. Kun olin 12-19 -vuotias ja bändissä, sain jotain omaa aikaiseksi ehkä kaksikin kertaa kuukaudessa ja siitä tuli joka kerta maailman paras tunne - aivan vertaansa vailla oleva riemu ja ylpeys. Nykyisin sellainen on monista syistä johtuen hyvin harvinaista, enkä välillä edes muista, että kaipaan sitä. Yllätyin taas viime viikolla, kun pääsin osalliseksi tästä tunteesta, ja vielä todella eriskummallisella tavalla: eräs seuraamani blogirunoilija oli tehnyt laulutekstinomaisen riimitelmän joskus kauan sitten, löysi sen nyt vanhasta paperikasasta ja julkaisi sen blogissaan. Pätkä oli rakenteeltaan niin selkeä ja vahva, että se suorastaan vaati päästä osaksi laulua. Niinpä tartuin kitaraan ja kehittelin muutamassa minuutissa melodian. Kaiken huipuksi vielä nauhoitinkin kappaleen kovasti suhisevalla ja rätisevällä äänenlaadulla yhdellä otolla Windowsin perusääninauhurilla.

Tulos oli mielestäni mukavan spontaani ja koko operaatio oli erittäin virkistävä ja hauska - en ollut koskaan aiemmin tehnyt kappaletta valmiiseen tekstiin, enkä muutenkaan ainuttakaan suomenkielistä biisiä. Kuuntelin valmiin tuloksen varmasti 20 kertaa putkeen ja olin itse suurin oma fanini. Juuri se on parasta koko jutussa. Toivoisin, että voisin kokea sitä useammin. Sitä on oikeastaan mahdotonta edes yrittää selittää sellaiselle, joka ei ole sitä kokenut. Ehkä vastaavan onnistumisen tunteen voi saada jostain muustakin: piirtämisestä, urheilemisesta, ristisanatehtävästä, kenties jopa työstäkin - eri ihmiset eri asioista, kukin kiinnostuksensa ja kykyjensä mukaan?

Muistan vanhan bändini basistin kanssa käymäni keskustelun entisen koulumme öisellä pihalla joskus 15-vuotiaina. Yritin selittää hänelle, miten hyvältä tuntuu kirjoittaa biisejä. "Luuletko, että se tuntuu paremmalta kuin seksi?", hän kysyi. "Aivan varmasti", vastasin. Johon hän: "Mutta et ole kokeillut seksiä!" Tähän kohtaan vain mumisin "Niin...", ja tajusin vasta liian myöhään, että olisi pitänyt vastata "Mutta sä et ole koskaan kirjoittanut biisiä."

Hmm, nyt tämä menee jo vähän outoihin suuntiin. Syytän ruokavaliota. Olin tänään työpäivän jälkeen niin väsynyt, etten jaksannut kokata itselleni, joten pyöräilin vain Lidliin ja ostin pakastimen täyteen helppoa ruokaa. Nugetit ja ranskalaiset ovat kuitenkin helppoja ainoastaan valmistaa, mutta vaikeita sietää. Sellainenkin masentaa: ajattelee, että koko syksy tulee olemaan vain töitä ja opiskelua ja pakasteruokaa, eikä ollenkaan mitään hauskaa ja suurta ja ainutlaatuista ja oikeasti tärkeää. Vaikka ei se niin tietenkään ole. Ei pitäisi miettiä niin paljon etukäteen. Ehkä lopetan reittien suunnittelun kadullakin: pahinta, mitä voi käydä, on ehkä törmätä johonkin ihmiseen, mutta ehkei sekään ole niin karmea kohtalo.

Arctic Monkeys -arvio huomenna?

29 elokuuta 2009

Oasis 1991 - 2009



Pointteja:

  • Toivottavasti Liam ei pidä itsellään Oasiksen nimeä.
  • Onneksi ehdin nähdä Oasiksen tammikuussa Tukholmassa.
  • Dig Out Your Soul jättää viimeisenä Oasis-albumina bändistä arvokkaan muiston: yhtye lopetti ehdottomasti huipulla.
  • Todella ihmeellistä, että Noel ei jaksanut 12-kuukautisen kiertueen kolmea viimeistä keikkaa, vaan Liamin naaman katseleminen edes parin tunnin ajan illassa kypsyi aivan käsittämättömän ylivoimaiseksi.
  • Olo on outo. Noel on totta kai lähtenyt Oasiksesta aiemminkin, mutta ei vastaavalla tavalla kuin nyt. Tämä taitaa olla aivan oikeasti totta.
  • Olisin ihmeissäni, jos bändi ei vielä joskus palaa yhteen. Kenties aivan alkuperäiskokoonpanolla?
  • Tämä tuli aika puun takaa. Vuonna 1996 tätä olisi osannut odottaa, vielä vuonna 2000:kin. Mutta jotenkin Oasis vuonna 2009 vaikutti vakaalta kaikista huonoista uutisista huolimatta: oli selvää, että Liam ja Noel vihasivat toisiaan, mutta ainakin tästä asiasta oli yhteisymmärrys ja bändi pystyi toimimaan sen puitteissa.
  • Definitely Mayben julkaisusta on huomenna kulunut tasan 15 vuotta.

Viikon viitonen

Eilinen iPod-saaga päättyi onnellisesti: sain soittimeni huoltoon, vaikkei takuu ole enää voimassa (eli Applelle siis +). Onneksi olin suorittanut taustatutkimukseni huolellisesti ennen Applelle soittamista, joten osasin perustella tilanteen tarkasti. Kaikki kunnia kuuluu silti Applen asiakaspalvelun sankaripojalle, joka ehti jo kahteen kertaan ilmoittaa, ettei mitään ole valitettavasti tehtävissä, mutta joka sitten yhtäkkiä heltyi, kävi kysymässä asiaa vielä joltain toiselta ja tuli lopulta takaisin puhelimeen sanoen "Hyviä uutisia!" (muutenkin tuota sanaparia kuulee aivan liian harvoin). Vanha iPod on siis nyt Applella huollossa, eli käytännössä todennäköisesti romutettavana. Odotan mielenkiinnolla, minkälaisen laitteen saan tilalle (en siis havittele mitään uudempaa tai suurempaa mallia - kunhan vain saisi vastaavan, toimivan, ja toimivana pysyvän)...

Tämä viikko on ollut ilmoiltaan hieman syksyinen, ja koska kuuntelen musiikkia erityisesti vuodenaikojen perusteella, tämänkertainen Viikon viitonen näyttää tältä:

Ian Brown - Deep Pile Dreams Manchester-legenda Ian Brown on julkaisemassa syksyllä jo kuudetta sooloalbumiaan, mutta tämä debyyttilevy Unfinished Monkey Businessilta löytyvä surumielinen mutta silti uhmakas kappale on ehdottomasti edelleen relevantti. Kertosäkeessä on erityisen hienosti soljuva melodia, jonka Babyshambles pari vuotta sitten kaappasi omaan biisiinsä French Dog Blues (joka ei taida kertoa Teboililla myytävien patonkihodareiden aiheuttamasta alakulosta).

James - Laid James saattaa olla yksi aliarvostetuimmista yhtyeistä kautta aikojen. Bändin tuotannosta löytyy roppakaupalla tarttuvia, kieron humoristisia, omaperäisiä ja kokeellisia kappaleita - kuten tämä. Tätä voi myös suositella kotikitaristeille akustisesti rämpytettäväksi; soinnut ovat helpot ja hauskat. Pidän erityisen paljon tällaisista kappaleista, joissa on jollain tavalla sellainen tuntu, että ne ovat täysin pysäyttämättömiä: sanat, säkeet ja säkeistöt seuraavat toisiaan vastustamattomasti. Esimerkiksi Placebon Every Me Every You on hieman samanlainen.

Manic Street Preachers - Prologue To History Viime viikolla kirjoitin Richard Ashcroftin yhteydessä artisteista, jotka tekevät hienojen singlebiisien lisäksi myös komeita b-puolia, ja Manics on myös tämän klubin jäsen. Prologue To Historyssä on kiivas pianoriffi, intohimoisesti pärskähtelevä sanoitus ja nokkela hatunnosto Happy Mondaysille. Kappale olisi ollut selvä kohokohta millä tahansa Manics-albumilla, mutta ei olisi toisaalta tunnelmaltaan sopinut mitenkään vuoden 1998 This Is My Truth Tell Me Yoursille, jonka nauhoituksista se on peräisin.

Blur - You're So Great Tästä kappaleesta oikein huokuu syksy. Karismaattinen lo-fi -pala Graham Coxonin johdolla. Coxonin sanoitus on myös suorasukaisuudessaan valtavirrasta poikkeava ja samaan aikaan sekä hauska että surullinen.

Thom Yorke - Black Swan Tällä viikolla olen kuunnellut Thom Yorken The Eraser -levyä nukkumaanmenomusiikkina. Siitä ei ole seurannut apokalyptisia tai uusliberalismikriittisiä unia, mutta oikein hyvää soljumista horroksen ja valveen välillä. Pari kertaa olen jopa oikein pelästynyt, mikä on tietenkin hauskaa, koska väsyneenä ei jaksa pelästyä, vaan nukahtaa heti uudelleen. Black Swanissa on ehkä tyylikkäintä kiroilua ikinä. Aina ei tarvitse huutaa, vaan kuiskaus voi toimia vaikuttavammin.

27 elokuuta 2009

Kuulokesotkua

Hmm, tämä on nyt varmasti parin viikon sisään jo ainakin kolmas postaus, jossa kerron, mitä olen tehnyt kaupoissa, mutta menköön:

Puolitoista vuotta sitten ostamiini, tuolloin noin sata euroa maksaneet nappikuulokkeeni olivat alkaneet kärsiä perinteisestä kosketushäiriöstä, jonka seurauksena ne toistivat ääntä enää katkonaisesti. Juuri tällaista välttääkseni olin alunperin panostanut kuulokkeisiin näin suuren summan rahaa, sillä vuosien aikana olin tuhlannut monta yksittäistä parikymppistä muutaman kuukauden kestäviin perusnappikuulokkeisiin.

Satasen Sonyt kestivät siis hieman yli vuoden - ja näin ollen hieman yli takuuaikansa. Stockmann on kuitenkin näissä asioissa hyvin asiakasystävällinen, joten sain huippuasialliselta huoltopalveluhenkilöltä 50 euron lahjakortin korvaukseksi kuulokkeista. Suuntasin huoltopalvelutiskiltä suoraan elektroniikkaosaston puolelle ja valitsin uusiksi kuulokkeiksi kaikesta huolimatta taas Sonyt, sillä uusi malli näytti jotenkin jykevämmältä ja kestävämmän oloiselta kuin edellinen. Käytin lahjakortin ja hieman päälle.

Lähes viikon kestäneestä iPod-tauosta vieroitusoireita kärsineenä avasin kuulokepaketin heti kaupassa, työnsin napit korviini ja napsautin piuhan kiinni soittimeen. Vasen korvani kuuli suloista musiikkia, mutta oikea sai kärsiä täydellisestä hiljaisuudesta. En ollut uskoa tätä: upouudet kuulokkeet pettivät heti lähdössä! Siis takaisin kassalle. Olin ollut poissa vain pari minuuttia, mutta tällä välin kassoille oli muodostunut valtava jono, sillä ilmeisestä henkisestä epätasapainosta kärsivä vanhempi naishenkilö vaati vainoharhojensa tukahduttamiseksi kassaneitiä avaamaan sinetöidyn CD-levyn, jonka sisällä olisi kuulemma "remonttipölyä, kuten niissä Laila Kinnusissakin". Ei ollut pölyä. Sitten paketoitiin uudestaan, valittiin pussit ja tarrat ja kaikki hyvin huolellisesti, vaikka suureen ääneen ilmoitettiin, että pitäisi olla jo kiireesti postissa lähettämässä kyseistä levyä Turkuun. Lailakinnuspölyasia selvitettäisiin sitten huomenna, nyt ei kiireessä ehdittäisi. Tosin tämä asia ehdittiin selittää kolmeen kertaan, asteittain vaihtelevin vihaisin äänensävyin.

Lopulta mummo hiipi matkoihinsa ja pääsin kassalle kertomaan uusien kuulokkeiden kohtalosta. Sain neuvoksi suunnistaa takaisin huoltopalveluun, jossa totta kai sielläkin oli edelläni aktiivisella juttutuulella ollut asiakas. Päätin kuitenkin pysyä rauhallisena, sillä olin jo tähän mennessä saanut oikein hyvää palvelua, eikä minulla muutenkaan ollut kiire mihinkään. Kun vuoroni huoltotiskillä tuli, tiedustelin kyseistä operaatiota johtavalta nuorelta mieheltä, oliko hän nähnyt elokuvaa Päiväni murmelina. Hän oli jälleen huippuystävällinen ja haki toisen parin Sonyja. Tämän paketin avasin heti huoltotiskillä... ja oikean puolen kuuloke osoittautui jälleen mykäksi. Nyt aloimme epäillä, että vika olisikin iPodissani. Kokeilimme vielä yksillä varakuulokkeilla, jotka varmistivat asian: ongelma tosiaankin johtui soittimesta eikä luureista. Kerroin olevani hyvin pahoillani siitä, että olin jo ehtinyt palauttaa yhdet kuulokkeet aivan turhaan (ne aivan ensimmäiset, vanhat kuulokkeeni siis olivat aivan todella rikki, mutta ensimmäinen uusi pari oli totta kai toimintakuntoinen). Huollon mies ei ollut millänsäkään, vaan sanoi leppoisasti, että tällaista tapahtuu ja kyllä niillekin kuulokkeille jotain käyttöä keksitään. Kiitin häntä kovasti, hän oli erittäin reilu. Toivottavasti hän saa pian palkankorotuksen tai jonkin bonuksen tai jotain. Karman laki on varmasti hänen puolellaan.

Joka tapauksessa olin ei-kovin-pahojen-ongelmien asteikolla hyvinkin järkyttynyt, sillä iPodini on ollut uskollinen ystäväni jo lähes neljä vuotta. Emotionaalisten siteiden katkeamisen lisäksi uuden iPodin hankkiminen tekisi myös kivuliaasti ammottavan loven pankkitilini saldoon, joten minulla oli monta syytä surra vanhaa kunnon soitintani. Uuden hankkiminen olisi kuitenkin välttämättömästi edessä, sillä eihän ihminen ilman musiikkia voi olla.

Loppuillan vietinkin sitten googlaillen erilaisia Apple- ja iPod-keskustelufoorumeita. Ilmeisesti äänen katoaminen oikeasta kanavasta on 5. sukupolven iPodeissa hyvin yleinen ongelma. Sen voi hetkellisesti korjata puristamalla sormilla soittimen oikeaa yläkulmaa, mutta vaikutus katoaa heti kun sormet päästää irti. Ainakin yhdysvaltalaiset nettikeskustelijat olivat kuitenkin saaneet Applelta takuukorjatun laitteen rikkinäisen tilalle, vaikka takuu olisikin mennyt umpeen jo vuosia sitten. Nyt menen nukkumaan ja pidän unissani peukkuja sille, että Applen Suomenkin edustajat olisivat huomenna asian johdosta yhtä ymmärtäväisiä.

(Tämä kirjoitus vaikutti ehkä hieman tyhmälle ja liiallisen dramaattiselle, mutta iPod on aivan oikeasti erittäin tärkeä asia.)

+ Stockmannille
- hullulle pölymummolle
? Applelle

26 elokuuta 2009

Iltapäivän ajatusryöppy

Aina iltapäivisin kun pääsen töistä, koen kovaa tarvetta kirjoittaa blogiin. Kotimatkalla mielessäni on joka kerta käynnissä valtaisa ajatusryöpytys, jonka haluaisin purkaa elegantisti täällä.

... Mutta siinä vaiheessa, kun avaan kotioven, kaikki ajatukset ovatkin jo ehtineet haihtua päästä. (Ehkä se tarkoittaa sitä, etteivät ne ole kovin laadukkaita tai ettei niitä oikeastaan olekaan kovin paljoa?) Pitäisi ehkä hankkia esimerkiksi minikannettava langattomalla yhteydellä, jotta voisin kirjoittaa jo matkan aikana.

Koska suurenmoiset ja tärkeät aatteet ovat jo tältä päivältä karanneet mielestäni, lisätään tähän loppuun siis muutama hyvin kliseinen, perusblogiasia:

#1 Tänään on hieno sää. Harmaata ja tuulista, mutta ei kylmää vaan päinvastoin jopa melko lämmintä. Takkisää. Mahtavaa! Kävelin siltaa pitkin yli tummanvihertävän veden, josta kalastajat nostivat pieniä hopeanhohtoisia kaloja, jotka sätkivät harmaalla asfaltilla.

#2 Tein äsken ehkä vasta toista kertaa nelivuotisen "opiskelu-urani" aikana opiskelijaruoista kaikkein perinteisintä: tonnikalapastaa (ei liity kaloihin kohdassa #1). Jotkut kai syövät sitä lähes joka päivä? Ehkä siihen silloin kyllästyisi, mutta ainakin nyt se oli mielestäni oikein hyvää. Tosin olenkin nykyään aivan erinomainen kokki (olen aivan tosissani tästä - eikä tämä ole edes pelkästään oma mielipiteeni). Oli pakko tehdä jotain ruokaa ennen kaupassakäyntiä, ettei koko ostoskori tulisi koostumaan kekseistä ja muista heräteostoksista.

#3 Töissä käyttämäni hands-free -kuuloke tekee parhaina päivinä hiuksistani mukavan kiehkuraiset korvan vierestä. Tukkamalli on tällä hetkellä erittäin Gallagher '96. Ja tämä on varmasti äärimmäisen mielenkiintoista luettavaa.

#4 Menen illalla katsomaan elokuvaa The Brothers Bloom. Se ei ole saanut kovin hyviä arvosteluja, mutta pidän yleensä kaikista huijari- / rosvojutuista. Lisäksi siinä näyttelee sivuosassa Robbie Coltrane, joka onnistuu kaikessa, mitä ikinä tekeekin. Pitäisi ehkä matkalla poiketa Stupidoon (yritetään yhdessä pitää vielä jäljellä olevat oikeat levykaupat elossa, eikö?) ja hankkia uusi Arctic Monkeys? Jos uskaltaa. En ole aivan varma. Se vaikuttaa jotenkin pelottavalta levyltä. Tiedän, että se on varmasti vaativa albumi, mutta pelkään, että useidenkaan kuunteluiden jälkeen en tulisi pitämään siitä. Ja se olisi sääli, sillä jumaloin Arctic Monkeysia.

Ehkä oli vielä viideskin tällainen turha kohta, mutta nyt unohdin jo senkin. Blaah. Ja kaikki nämä kirjoitukset ovat vain täytettä, jotta en julkaisisi "Viikon viitosia" peräkkäin.

24 elokuuta 2009

Täytyykö kesästä päästää irti?


Tämä kesä on ollut upea. Kaikkien aikojen paras, vaikka ennenkin on ollut hyviä. Tämän kesän perusteella olisin jopa valmis vaihtamaan suosikkivuodenaikani syksystä kesään. Tässä kesässä on ollut kaikkea juuri sopivassa suhteessa: aurinkoa, sadetta, kavereita, yksinoloa, rantaa, parveketta, kotikaupunkia, vieraita kaupunkeja, ruokaa, juomaa, jäätelöä, pyöräilyä - kaikkea hienoa ja nautinnollista. Mutta elokuun viimeisen viikon alkaessa miettii jo sitä, täytyykö tästä kesästä päästää pian irti ja antaa sen mennä menojaan omaan suuntaansa kun itse ajelehtii syksyä kohti?

Ainakin toistaiseksi irti päästäminen on ollut hyvin vaikeaa, oikeastaan mahdotonta. Yritän roikkua kiinni viimeiseen asti. Pidän etenkin elokuun öistä niin paljon, että nytkin lauantaina valvoin aamukahdeksaan asti, jotta saisin lämpimän pimeästä yöstä irti kaiken mahdollisen. Olin läpi yön kestäneiden läksiäisjuhlien ja Nintendo-jatkojen jälkeen Kauppatorilla kello seitsemältä ostamassa tuoreita perunoita ja tilliä sekä syömässä vadelmamunkkia. Helsinki oli niin kaunis ja kesän loppupuolen häivähdykset vielä niin vahvasti läsnä, etten olisi missään nimessä halunnut mennä vielä nukkumaan. Voisin valvoa koko kesän niin kauan kuin sitä on vielä jäljellä, ja nukkua korvaavat unet marraskuussa.

En päästä irti aivan vielä. (Rantamatot tosin laitoin jo takaisin kaappiin.)

23 elokuuta 2009

Vastenmielistä musiikkia



Osuin tällä viikolla sattumalta MTV:lle sellaisena harvinaisena hetkenä, jolloin kanavalta tulee musiikkivideoita. Vierailu ei kuitenkaan päässyt venymään pitkäksi, sillä jouduin kuulemaan ehdottomasti vastenmielisimmän kappaleen ikinä. T.I.:n asenteeltaan stereotyyppistä, konservatiivista ja seksististä sekä musiikiltaan ärsyttävän sihisevää ja piipittävää kappaletta kuvaa parhaiten nimenomaan adjektiivi vastenmielinen.

Koko juttu on kaikin puolin todella luotaantyöntävä: menestyksellään brassaileva, kanansiipiä syövä räppäri hurmaa pikaruokaravintolan sievän työntekijän ja kutsuu tämän Rolls Royce -kyydillä ökykartanolleen meren äärelle syömään gourmet-ateriaa ja luultavasti tekemään jotain muutakin - ainakin kappaleen sanoituksen perusteella. En itse asiassa kyennyt katsomaan videota tämän pitemmälle, joten en tiedä mitä sen loppu tuo tullessaan. Luultavasti lisää bling-kliseitä, ääriperinteistä mies/nais-mallia sekä usean minuutin verran maailman tyhjänpäiväisintä musiikkia. Joskus aikoinaan levyihin laitettiin "Parental Advisory: Explicit Content" -varoitustarrat ehkä kohtalaisen ymmärrettävistäkin syistä, mutta T.I. ansaitsisi varmasti vieläkin kovempia varotoimenpiteitä, sillä tällaisen asenteen levittäminen nuorille on crackiakin vaarallisempaa.

Tällainen musiikki ja tällaisen elämäntyylin kuvaus ovat jo saavuttaneet kuvottavimman lakipisteensä ja koko kaupallinen r'n'b-skene tarvitsisi ehdottomasti täydellistä uudistusräjäytystä, jotta tämän tyylinen itsessään sieluton ja kuulijoiden sieluja nakertava musiikki voitaisiin huuhtoa kokonaan pois.



Esimerkiksi Elbow on kaikin tavoin kuin kokonaan toisesta todellisuudesta. Tällainen arvokas mutkattomuus ja rehellisyys voisi varmasti toimia klubi-r'n'b:ssäkin, jos joku vain uskaltaisi sitä näyttää.

21 elokuuta 2009

Viikon viitonen

Doves - Satellites Tulin juuri rannalta katsomasta tähtiä. Tähtien katselu on ehkä hienointa, mitä voi elämässään tehdä - en aivan oikeasti tiedä, mikä muu olisi hienompaa. Erityisesti pyrstötähdet ovat aivan hämmästyttävän upeita ja muutenkin kirkkaat pisteet mustalla taivaalla jaksavat mietityttää kerrasta toiseen. Joukossa oli varmasti satelliittejakin. Doves on täydellistä tähtiintuijottelumusiikkia.

Grandmaster Flash & The Furious Five Todellista vanhan koulun hip-hoppia. Upean intensiivinen biisi, toistofraasi "Don't-push-me-'cause-I'm-close-to-the... edge!" todella välittää sanomansa. Hip-hop on muutenkin ajankohtaista, sillä rupesin tänään rap-manageriksi. Superlahjakas ystäväni tarvitsee MC-uralleen hieman uutta potkua, joten yritämme yhdessä kehitellä promootiotaktiikoita. Kuulette lisää varmasti todella pian!

Suede - He's Dead Tein tällä viikolla Facebookissa "Elämäni [bändin nimi] mukaan" -kyselyn ja valitsin bändikseni Sueden. Tarkoituksena on siis vastata erilaisiin kysymyksiin (mm. "Millainen on olosi juuri nyt?" tai "Mikä on asuinpaikkasi?", jne.) valitsemansa bändin kappaleiden nimillä. Olisin valinnut Oasiksen, mutta suosikkiyhtyeistäni Suedella on ehdottomasti ilmaisuvoimaisimmat biisien nimet. En itse asiassa tainnut laittaa He's Deadia vastaukseksi mihinkään kysymykseen, mutta tämän blogin tämänhetkinen alaotsikko on juuri tästä kappaleesta.

Elbow - Running To Stand Still Tämä cover-versio on keväällä julkaistulta War Child - Heroes Vol. 1 -hyväntekeväisyysalbumilta, jolla tuoreet yhtyeet versioivat klassikkobiisejä. Alkuperäiskappale on yksi U2:n koskettavimpia esityksiä, mutta Elbow tuo siihen omanlaistaan, todella toimivaa maanläheisyyttä. Voisin kuunnella Guy Garveyn ääntä vaikka vuorokauden ympäri.

Richard Ashcroft - (Could Be) A Country Thing, A City Thing, A Blues Thing Tämä ei nyt ole mikään maailman edistyksekkäin Viikon viitonen, sillä se sisältää lähinnä ainoastaan vanhoja Brittipop-suosikkeja, mutta Richard Ashcroft ansaitsee tällä viikolla paikkansa. Koin eilen illalla rannalla sushia syödessä erinomaisen Richard Ashcroft -kokemuksen kuunnellessani Alone With Everybody -levyä, mutta tämä pitkästi nimetty kappale on itse asiassa A Song For The Lovers -singlen B-puoli. Taitavimmat lauluntekijät tunnistaa aina siitä, että heiltä riittää upeita biisejä myös singlejen kakkospuolille, ja Ashcroft kuuluu ehdottomasti tähän eliittijoukkoon.

19 elokuuta 2009

Kaksi tarinaa asiakaspalvelusta

Pari viikkoa sitten tapahtui tällaista:

Vein paikalliseen SOL-pesulaan yhden puvun ja 5 paitaa. Vaatteiden luvattiin olevan valmiita viikon kuluttua, mikä olisikin erittäin tärkeää, sillä olin aloittamassa uudessa työpaikassa juuri tuolloin ja tarvitsisin puhtaan puvun ja siististi silitetyn paidan. Pesettäminen ei ole mitään edullista puuhaa - koko satsin hinnaksi tuli yli 50 euroa - joten en teekään sitä usein, ja silloin harvoin kun teen, odotan erinomaisia tuloksia.

Erinomaiset tulokset jäivät kuitenkin vain odotusasteelle, sillä hakiessani vaatteitani viikkoa myöhemmin sainkin takaisin pelkän puvun: kaikki viisi paitaa olivat myöhässä! Minulle kerrottiin, että saisin paidat kyllä parin päivän kuluttua, mutta silloin olisi jo aivan liian myöhäistä. Käytännössä minun olisi ostettava yksi uusi, siisti paita, jota voisin käyttää ensimmäisenä työpäivänä. Tajuttuani tämän, ensimmäinen reaktioni oli kysyä pesulatyöntekijältä, josko pieleen menneestä pesuprojektista saisi alennusta. Vastaus oli kielteinen. Seuraavaksi kysyin, voisinko tiedustella asiaa joltain toiselta SOL:in edustajalta. Tähän vastattiin, että voisin täyttää palautelapun. Kerroin luottavani mieluummin suoraan puhelinasiointiin ja tiedustelin asiasta vastuussa olevan tahon numeroa. Tätäkään minulle ei suotu, vaan pesulan neiti kertoi voivansa soittaa esimiehelleen itse. Kysyin vielä kolmannen kerran, jolloin minulle annettiin numero yhdelle SOL:in palvelujohtajista. Ajattelin, että asia selviäisi varmasti puhelimessa.

Soitto SOL:iin oli kuitenkin täysi vesiperä ja viimeinen kerta, kun tulen asioimaan kyseisen yrityksen kanssa. Selvitin palvelujohtajalle tukalan tilanteeni: tarvitsisin välttämättä seuraavaksi päiväksi yhden puhtaan paidan, mutta pesulaan viemästäni viidestä paidasta yksikään ei ollut saatavilla. Korostin olevani nuori mies, jolla ei pesussa olevan viiden siistin paidan lisäksi ole mitään ylimääräistä vaatevarastoa ja mainitsin pian alkavasta työstäni, jossa minun olisi tärkeää antaa asiallinen ensivaikutelma.

SOL:in naiselta ei kuitenkaan herunut sympatiaa, eikä hän tarjonnut minkäänlaista korvausta. Esitin, että reiluin ratkaisu olisi, että kävisin ostamassa yhden uuden paidan ja lähettäisin siitä laskun SOL:ille. Tämä kuitenkin tyrmättiin täysin - mutta hellyttiin sen verran, että minulle luvattiin 10% alennus paitojen pesettämisestä. Tällainen alennus tarkoittaisi siis kokonaista kahta (2!) euroa, joten en ymmärrettävistä syistä ollut siihen kovin tyytyväinen. Viimeisenä keinonani yritin vedota siihen, että olen ollut SOL-pesulan kanta-asiakas kohta jo viisi vuotta ja tästä syystä toivovani yritykseltä edes kerran ylimääräistä venymistä. Minkäänlaista liennytystä ei kuitenkaan ollut saatavilla eikä asiaa kuulemma kannattaisi kysellä edes keltään toiselta henkilöltä, sillä "Me kaikki sanotaan tää sama." Kiitin SOL:ia yhteisistä vuosista ja kerroin vieväni rahani vastaisuudessa toisiin pesuloihin.

Olin todella hämmästynyt SOL:in täydellisestä joustamattomuudesta. Yleensä en jaksaisi valittaa tällaisista asioista, eikä vaatteiden myöhästyminen parilla päivällä haittaisi, mutta nyt kyseessä oli todellinen poikkeustilanne, sillä paidantarve oli välttämätön. Lisäksi ihmetytti se, ettei viidestä paidasta edes yhtä ollut saatu puhtaaksi. Tarjottu kahden euron alennus oli pelkästään nolo ja soti täydellisesti pesulan seinältä löytyneitä "Pesula-alan sääntöjä" vastaan ("Tuotteet palautetaan sovittuna ajankohtana. Palautuksen myöhästyessä pesula on velvollinen korvaamaan asiakkaalle myöhästymisestä aiheutuvan haitan." tai jotain tämän suuntaista). SOL:in vältellessä vastuutaan minun oli pakko ostaa uusi paita, joka köyhdytti minua 50 eurolla sen lisäksi, etten ollut saanut SOL:ille maksamilleni rahoille vastinetta.

En todellakaan enää aio viedä vaatteitani SOL-pesulaan, enkä suosittele sitä muillekaan. Muissakin pesuloissa saattaa totta kai tapahtua myöhästymisiä ja muita erheitä, mutta ainakin pienemmässä pesulassa on mahdollista kohdata asiasta vastuussa oleva silmästä silmään, eikä imeytyä totuutta väistelevän ketjubyrokratian syövereihin.

En väitä olevani yhtä vaikutusvaltainen kuin kesällä kuuluisuutta saanut kanadalainen country-laulaja, jonka YouTube-hitti huonosta asiakaspalvelusta aiheutti United Airlinesille jopa $180 miljoonan tappiot osakekurssin laskun myötä, mutta ehkä tälläkin blogilla on jotain vaikutusta ja ainakin tämän lukeneet voivat välttyä SOL:in kenkulta toiminnalta.

Onneksi positiivisiakin asiakaspalvelutarinoita on. Eilen tapahtui tällaista:

Olin lähialueella K-Supermarketissa, jossa en käy kovin usein. Nälkäisenä poimin keksihyllystä heräteostoksena paketin italialaisia keksejä. Niiden hinnaksi oli merkitty kai noin kolme euroa muutaman keksin paketilta, mutta tällaisissa asioissa (nälkä, keksit) hinnalla ei ole merkitystä. Maksaessani ostoksiani kassalla viivakoodinlukija piippasi keksien kohdalla tyhjää: niille ei ollut merkitty hintaa. Kassahenkilö ilmoitti menevänsä etsimään hintalappua keksiosastolta. Nälkäisenä halusin nopeasti pois kaupasta muiden ostoksieni kanssa, joten heilautin hänelle kärsimättömästi kättäni ja kerroin, että tulen vallan hyvin toimeen ilman keksejäkin. Kassa ei kuitenkaan ollut vieläkään valmis luovuttamaan: hän kääntyi poispäin ja kysyi jotain toiselta myyjältä. Sitten hän kääntyi takaisin ja sanoi: "Hän sanoo, että nämä maksavat euron." Minulle tämä sopi tietysti erinomaisesti: sain keksit ja vielä varmasti todellista edullisempaan hintaan.

Asia ei myöskään ollut lainkaan tärkeä (vrt. ylläoleva paitasekasotku), joten koko juttu oli ylimääräistä, mieltä piristävää bonusta. Sain joustavaa palvelua tilanteessa, jossa en odottanut sellaista saavani (enkä olisi tarvinnutkaan), joten tulin iloisesti yllättyneeksi ja käyn kyseisessä K-kaupassa varmasti vielä uudelleenkin. SOL:in tapauksessa sain järkyttävän tylyä palvelua tilanteessa, jossa olisin odottanut asiallista kehitystä, joten tulin pettyneeksi enkä varmasti enää käytä SOL:ia. SOL:in esimerkki osoittaa, miten helppoa on menettää vanha asiakas - ja K-marketin esimerkki, miten helppoa on saada uusi asiakas. Nyrkkisääntö on siis ilmeisesti se, että aina pitäisi tarjota parempaa palvelua, kuin mitä asiakas osaa odottaa.

18 elokuuta 2009

"Ever get the feeling you've been cheated?"

Sex Pistolsin Johnny Rotten kysyi ylläolevaa konserttiyleisöltä bändin viimeisellä keikalla San Franciscossa vuonna 1978. Itse kyselin samaa itseltäni eilen alkuillasta ja taivuin melko vahvasti kyllä-vastaukseen.

Aloitin pari viikkoa sitten uuden työn, ja tärkeänä osana sitä oli luvattu, että me uudet työntekijät tulemme saamaan seuraavan vuoden aikana kerran kuukaudessa "business-valmennusta" maan parhailta ja osaavimmilta kouluttajilta. Ainakin omasta mielestäni tämä kuulosti erittäin lupaavalta: kenties pääsisin osalliseksi tärkeästä tiedosta ja oppisin jotain, jota en voisi oppia missään muualla. Lähdin siis eiliseen ensimmäiseen varsinaiseen valmennukseen erittäin positiivisella mielellä. Sen otsikkokin, Ajattelutaidot ja ammattilaisuus, kuulosti järkevältä ja mielenkiintoiselta.

Positiivinen mielialani haihtui kuitenkin hyvin pian tilaisuuden alettua. Valmentajan ensimmäinen tärkeä neuvo oli, että aina kun sinulle tarjotaan liiketapaamisessa syötävää, sinun on kohteliasta ottaa ruokaa, vaikket sitä loppujen lopuksi söisikään. Myös lautasliinan käyttö on tärkeää. No, ajattelin tietysti, että tämä on kevyttä alkulämmittelyä ja lautasliinaesimerkkikin on osa jotain laajempaa kokonaisuutta, esimerkiksi sitä, että ammattilainen antaa itsestään hyvän kuvan ja osoittaa arvostavansa isäntiään noudattamalla käytöstapoja. Pian jo varmasti siirryttäisiin kokouspullia suurempiin linjoihin ja serviettejä tärkeämpiin kysymyksiin? Luennon todellinen sanoma tietysti hahmottuisi loppua kohti ja kiteytyisi nerokkaaseen oivallukseen?

Ei. Niin ei käynyt. Itse asiassa koko juttu sukelsi vain yhä syvemmälle. Seuraavana ohjelmassa oli yleisen hygienian ja ihonhoidon tärkeyden korostaminen, tuotemerkkejä nimeltä mainiten. Kertomatta ei jäänyt myöskään sankarillinen laihdutusprojekti Painonvartijoiden avustuksella. Kenties synkimmässä näreikössä oltiin siinä vaiheessa, kun valmentaja kehuskeli keskustakodillaan, käytetyllä Jaguarillaan ja alennusmyynnistä löytämällään Bossin kesäpuvulla, jota hän tuntui pitävän miestenmuodin terävimpänä kärkituotteena, mutta joka oli ryppyisempi ja istui huonommin kuin 87-vuotias siperialaisen vanhainkodin asukki. Tässä vaiheessa olin menettänyt kaiken kunnioitukseni valmentajaa kohtaan ja sitä myöten myös kiinnostukseni hänen sanomisiinsa.

Yksinkertaisesti sanottuna tunsin siis, että minua on huijattu. Tämän yhden hutikerran voi antaa anteeksi, mutta jos tulevatkin business-valmennukset ovat "Muistakaa pestä ihonne joka ilta Lumenen tuotteilla niin pääsette asumaan Kruununhakaan, kuten minä." -tasoa, aion varmasti valittaa asiasta jossain muuallakin kuin vain tässä blogissa.

disclaimer: Tämä kirjoitus on blogin kirjoittajan omaa tulkintaa aiheesta. Esimerkiksi tekstin viimeisen kappaleen sitaatti ei ole suora lainaus. Minulla ei ole mitään työpaikkaani tai tässä tekstissä käsiteltyä valmentajaa vastaan. En myöskään kritisoi henkilöstövalmentajan ammattia yleisesti, vaan pidän sitä aivan vilpittömästi useassa tapauksessa hyvinkin hyödyllisenä. Ainoa asia, jota vastustan, on sisällöllinen ja älyllinen köyhyys, jota vastaan pyrin taistelemaan käytössäni olevin keinoin.

16 elokuuta 2009

Piiras on palannut!

Useimpien asioiden katoamisen yksinkertaisesti unohtaa. Joidenkin asioiden katoamista suree. Ja joidenkin asioiden katoamiseen vain alistuu kiitollisena siitä, että on edes joskus saanut nauttia niistä.

McDonald'sin omenapiirakka oli juuri sellainen asia, jonka poistumiseen suhtautui jotenkin ymmärtäväisesti ja itsestäänselvästi: se oli osa lapsuutta, osa parempia aikoja, osa arkipäivän magiaa. Siis osa jotain katoavaa ja siksi itsekin katoavainen. Kun omenapiirakan häviäminen Suomen McDonald'seista oli muutama vuosi sitten pakko todeta, ei auttanut kuin ottaa asia vastaan suuremmitta itkuitta. Se olikin aivan liian hyvää pysyäkseen täällä.

Piirakka on kuitenkin pysynyt lämpimissä, jopa kieltä polttavissa muistoissa kaikki nämä vuodet. Talvipakkasillakin on joutunut Mäkkärissä syömään kylmiä jälkiruokia kuten McFlurryja tai pirtelöitä, sillä höyryävää omenapiirakkaa ei ole ollut saatavilla. Tammikuun Oasis-matkalla Tukholmassa tilasin Götgatanin trendi-Donaldsissa rapean omenaherkun tihkusateisen keskiviikkoaamun tunnelmankohottajaksi ja luin kaihoisasti piirakan pahvipakkausta, jossa ainesosalista oli yhä myös suomen kielellä. Mielessä häivähti jopa ajatus Ruotsiin muuttamisesta omenapiirakan perässä.

Tänään muuttoaikeille tuli kuitenkin stoppi, kun Ruoholahden McDonald'sin ruokalistaplakaatti yllätti: piiras oli palannut! Vuosikausien pitkän kylmän kauden jälkeen tuo rouskuva, kanelinen, makea mestariteos on taas täällä! En ollut uskoa silmiäni! Olin jo niin ehtinyt tottua maailman epäoikeudenmukaisuuteen, josta omenapiirakan maastapako oli yksi näkyvimmistä osoituksista, etten hehkeimmissä unissanikaan olisi osannut odottaa kohtaavani tuota kullankellertävää herkkuarkkua uudemman kerran. Kaikki oli kuten ennen: ensiluokkainen, ei kovin omenapiirakkamainen mutta ainutlaatuisen addiktoiva maku, vaaran tunnetta lisäävät varoitustekstit piirakan sisällä lymyävästä hornamaisesta kuumuudesta, origamimaisen tyylikäs pahvikotelo... oli kuin olisin tavannut ainaiseksi kadotetuksi uskomani ystävän uudelleen!

Omenapiirakka on taas täällä. Ja jos tällä kertaa olemme sille tarpeeksi hyviä, saattaa se kenties pysyä kanssamme myös jatkossa.

Omenapiirakansyöntimusiikiksi Spotifystä aiheeseen heppoisasti liittyvä Mark Morrisonin Return of the Mack.

12 elokuuta 2009

Karvapostaus

Olin tänään kuntosalilla ensimmäistä kertaa pitkän tauon jälkeen ja erinäisistä (mm. tietokone-) syistä jokseenkin ärsyyntyneissä tunnelmissa. Ärsyyntyneisyyttä lisäsi ympäri salia paljain jaloin kipittänyt parrakas hippi, jonka paljasjalkaisuus, parrakkuus ja hippeys ärsytti.

Palattuani pukuhuoneeseen huhkimisen jälkeen, parrakas hippi oli peilin edessä letittämässä partaansa. Siinä vaiheessa en ollut enää ärsyyntynyt, vaan koko juttu vaikutti pelkästään huvittavalta. Mutta silti: pitkä hippiparta (oranssi!) on ruma, eikä se muutu yhtään tyylikkäämmäksi ainakaan letittämällä. Sitä paitsi pitkän, märän, oranssin parran nyplääminen on jotenkin ällöttävää ja muutenkin turhaa.

Kaikista rumin partatyyli on kuitenkin parin viime vuoden aikana järkyttävää suosiota saavuttanut parta-ilman-viiksiä -malli. Tämän "tyyli" on luultavasti kotoisin Yhdysvalloista, jossa se on jo pitkään ollut kuolleiden presidenttien ja college-poikien suosiossa, mutta viimeistään edellisvuonna sitä alkoi nähdä huomattavan paljon täällä Suomessakin. Se on saavuttanut suosiota hyvin laajoissa piireissä ja sellaisen saattaa bongata niin Karhua rakastavalta maakuntien automekaanikolta kuin pääkaupunkiseutulaiselta antropologian opiskelijaltakin. Ja se on ruma. Viikset ilman partaa toimivat, mutta parta ei toimi ilman viiksiä. Se vain on niin.

Itse en ole koskaan varsinaisesti kokeillut kasvattaa partaa (vaikka haluaisinkin tietysti tällaisen), mutta karvapostauksen lopuksi vielä lyhyesti hiusasiaa. Olin saanut kesän aikana kasvatettua oikein sopivan pituiset hiukset, joten kun tarvitsin viime viikoksi työn aloitukseen hieman siistimmän kuontalon, en viitsinyt mennä parturiin, joka olisi kuitenkin leikannut kutreista pois aivan liikaa, vaan sain erään kaverini tarttumaan saksiin ja napsimaan vain himpun verran. Kaverini leikkasi tukan todella taitavasti ja mielestäni tämänhetkinen hiusmallini on parhaani ainakin yli vuoteen, mutta jostain hassusta syystä se ei jotenkin toimi lainkaan puvun kanssa. Pikkutakissa ja solmiossa näytän kaukaisen serkun rippijuhliin pakotetulta 12-vuotiaalta, ja se johtuu nimenomaan hiuksista vaikka ne itsessään ovatkin todella hienot.

Koko kuva muuttuu täysin toiseksi, kun olen muissa vaatteissa: esimerkiksi tänään salille lähtiessäni näytin farkuissa, t-paidassa ja Fred Perryn urheilutakissa mielestäni aivan joltain 90-luvun B-luokan brittipopbändin jäseneltä, mikä on siis aivan mahtavaa. Ilmeisesti Lontoon pormestari Boris Johnson taitaa olla ainoa, joka onnistuu "epäasiallisen" tukan ja business-pukukoodin yhdistämisessä ja siksi hänestä pidänkin, vaikka hän onkin konservatiivi.

10 elokuuta 2009

Viikon viitonen

Tämän viikon viisi Spotifystä nautittavaksi löytyvää kappaletta ovat:

The La's - Son Of A Gun Liverpoolin paras puolisalaisuus The La's on paljon muutakin kuin vain There She Goes. Tässä kappaleessa on klassikkomelodia, mielenkiintoiset sanat ja niin rytmikkäät kitarat, ettei oikein voi olla varma, käytetäänkö siinä lainkaan perkussioita. Tein lukiossa englannin portfoliotyön yhden osan The La'sista. Sain muistaakseni kympin. Voisin ehkä julkaista kirjoituksen joskus vaikka täällä.

Jack Peñate - Body Down Jack Peñaten toisesta albumista piti tulla varma kesähitti, mutta ainakin toistaiseksi kesä on ollut niin "kiireinen", etten ole oikein ehtinyt perehtyä siihen. Supermainion Tonight's Todayn ohella levyn päätösbiisi Body Down on kuitenkin raikkaan omaperäinen. Tämä ei kuulosta suoraan keneltäkään toiselta artistilta.

Electronic - Vivid Vuonna 1999 Bernard Sumnerin (ex-New Order) ja Johnny Marrin (ex-The Smiths) konerockyhtye Electronicin albumi Twisted Tenderness kuulosti aikalaistensa kuten Garbagen Version 2.0:n ja Kentin Hagnesta Hillin kanssa jotenkin todella futuristisen jännittävältä. Kymmenen vuotta myöhemmin on selvää, että Electronic on kestänyt ajan hammasta esimerkiksi Garbagea paremmin, sillä yhtyeen kappaleet ovat sävellyksinä poikkeuksetta huippuluokkaa ja sounditkin pitävät yhä pintansa. Twisted Tendernessiltä voisi nostaa esiin käytännössä minkä tahansa kappaleen (ja ehkä myöhemmin Viikon viitosessa nähdään muitakin), mutta singlebiisi Vivid on kenties parhaista parhain. Levyllä soittaa muuten basistina Dovesin Jimi Goodwin, kahta vuotta ennen Dovesin debyyttiä.

Oasis - Where Did It All Go Wrong? Oasiksen neljäs albumi Standing On The Shoulder Of Giants oli vuonna 2000 enemmän pettymys kuin täysosuma, mutta levyllä on silti muutama todellinen huippubiisi - kuten tämä ja Gas Panic. Olisi upeaa kuulla Where Did It All Go Wrong? nyky-Noelin soittamana, esimerkiksi akustisena versiona. Tällaisista asioista haaveilemiseen voi käyttää ajatuskapasiteettiaan, jos on Oasis-fani. Where Did It All Go Wrong?'issa on mielenkiintoista myös se, että ...Giantsin aikaan Noel ilmoitti todella katuvansa edellisen Be Here Now -albumin ylilyövää soundimaailmaa, mutta esimerkiksi Where Did It All Go Wrong? voisi olla aivan suoraan Be Here Now'lta. Tai toisaalta se voikin juuri olla beherenowmaisuudessaan ironinen viittaus tuohon levyyn, jolla kaikki meni vikaan. No, nyt Oasis-pohdinta menee jo melko meta-tasolle.

The Clash - Safe European Home Vuonna 2007 uudenvuodenlupaukseni oli kuunnella enemmän The Clashia. Vuodesta 2007 tuli vuosi, jona kuuntelin ehkä vähiten The Clashia. Ei kannata luvata mitään. Viime viikolla opettelin soittamaan tämän mahtavan kappaleen kitaralla. Sen soittaminen pelkällä akustisella kitaralla kalsarit jalassa oman tietokoneen edessä tuntuu jo niin hyvältä, että voi vain kuvitella, millaisen fiiliksen Strummer, Jones ja kumppanit ovat kokeneet soittaessaan sitä sähkökitaroillaan punk-ykköset päällään maailman areenoilla. Tässä on kaikki täydellisen Clash-biisin ainekset: välittömästi raapaiseva riffi, ylivertaisesti vyöryvä rytmi, Joe Strummerin puolisössöttävä laulu ja hyvänkuuloisia one-linereita. How many local dollars for a local anaesthetic?

Seuraava Viitonen ensi viikolla. Pitäisiköhän nämä venyttää Kympeiksi? Hyperhyviä kappaleita on niin paljon.

09 elokuuta 2009

Muiston kaiku

Tällä otsikolla voisi kirjoittaa vaikka Harlekiini-romaanin, mutta nyt ajattelin kuitenkin vain pohdiskella sitä, millä tavalla suuret tapahtumat jättävät jälkeensä ohuen, alati hälvenevän kaiun. Torstain Madonna-konsertti oli tästä erinomainen esimerkki: Madonna on niin suuri henkilö tai tapahtuma, että hän lähettää kaikua jo ennen saapumistaan ja kaiku jää leijumaan ympäristöön vielä hänen poistuttuaankin.

Torstaina oli mahdotonta liikkua kaupungilla kuulematta puhetta Madonnasta. Omissa keskusteluissa, ohikulkijoilta kuulluissa keskustelunpätkissä, radiossa, missä tahansa - päivän aikana kuuli sanan "Madonna" varmasti vähintään 100 kertaa. Perjantaina Madonnan kaiku oli yhä vahva; hänestä kuultiin puhuvan ehkä viisikymmentä kertaa. Lauantaina Madonna oli jo kaukana poissa, mutta ilmassa oli yhä kuultavissa muutama yksittäinen kuiskaus Madonnasta. Sunnuntaina kaiku oli jo hälvennyt lähes olemattomiin, mutta ei missään nimessä täysin - puhetta Madonnasta leijaili yhä siellä täällä.

Tietysti siis mikä tahansa ajankohtainen uutis- tai juoruaihe on tällainen: ensin siitä puhutaan todella paljon, sitten melko paljon, sen jälkeen hieman ja jonkin ajan kuluttua ei enää lähes ollenkaan. Mutta Madonnan tapauksessa on mielenkiintoista se, että hän on yksittäinen henkilö ja puhe hänestä on kuin osa koko hänen olemassaoloaan. Puhe saapuu jostain kauan ennen häntä, tiivistyy tiheimmilleen hänen ollessaan lähistöllä ja jää roikkumaan ihmisten huulille vielä hänen lähdettyäänkin. Jos puhe tuottaisi ilmaan esimerkiksi jotain värillistä kaasua, Madonnaa ympäröisi varmasti avaruuteen asti näkyvä, keskiosastaan kirkas ja reunoiltaan samea, värikäs pilvi.

Ehkä jokainen meistä tuottaa olemassaolollaan ja teoillaan tällaista puhepilveä? Kun meistä puhutaan, olemme läsnä sielläkin, missä emme juuri sillä hetkellä sijaitse fyysisesti. Vana puhehöyrystä itseemme on jäljitettävä osa meitä.

Ajatteleekohan Madonna sitä, että hänestä puhutaan jossain lähes koko ajan? Itse ainakin tulee helposti unohdettua se, että muut voivat puhua minusta, vaikka itse puhunkin koko ajan toisista. Useimmiten tieto siitä, että minusta on puhuttu, tekee minut iloiseksi. Pari viikkoa sitten kuulin Las Vegasista pokerimatkalta palanneilta kavereiltani, että he olivat lentokoneessa miettineet, mitkä olisivat minulle huonoimmat mahdolliset vierustoverit monituntisella mannertenvälisellä lennolla. Tulos oli ollut, että pahimmassa mahdollisessa skenaariossa toisella puolella minua istuisi vauva ja toisella puolella koira. Ilahduin siitä, että minusta oli ylipäätään puhuttu, ja ennen kaikkea siitä, että kaverit olivat osuneet arviossaan täysin oikeaan. (Tässä tapauksessa puhepilvivana ulottui yli Atlantin ja yhdisi minut fiktiiviseen vauvaan ja hypoteettiseen koiraan.)

07 elokuuta 2009

Madonna, pastis, täysikuu, sulakkeet ja muita asioita

Syntymäpäiväni oli aivan mahtava: minua muistettiin mm. hauskoilla korteilla, mansikkaisella kakulla, värikkäillä kukilla, upealla Oasis-kirjalla, jännittävällä Coraline-videopelillä ja maailman parhaalla seuralla. Ja tänä vuonna en kokenut edes ikäkriisin ituja. 24 on vielä erittäin nuori. Vielä kolme vuotta aikaa perustaa bändi, tulla rocktähdeksi ja kuolla huumeisiin ennen perinteistä 27:n ikää.

Aloitin syntymäpäivänäni myös uuden työn. Ensimmäinen päivä oli yleistä koulutusta, infoa firmasta ja sen sellaista. Aivan aamusta olin hieman masentunut, kun pariltakin eri puhujalta kuuli mm. sellaisia lauseita kuin "Mä en itse täällä XXX:ssä laske työtuntejani ollenkaan." ja "Just tossa viime yönä oltiin puoli kahteen asti katsomassa suunnitelmia Q-neloselle - käytiin kyllä totta kai saunassakin siinä." Voin taas puhua sukupolveni edustajana, kun sanon, etteivät tällaiset retostelut yöhön asti venyvällä tai muuten saumoistaan paukkuvalla työajalla tee meihin vaikutusta. No, onneksi juttu tuskin koskee minua lainkaan, olen kuitenkin vain aloitteleva tuntityöläinen. Muuten koko homma vaikuttaa oikein hyvältä: kaikki käytännön järjestelyt on suoritettu aivan esimerkillisesti ja kaikki ihmiset tuntuisivat olevan hyvin mukavia. Ensimmäinen varsinainen työpäivä on maanantaina.

Ai niin, se ehkä vielä vähän hämmennytti alkuvalmennuksessa, kun moni ihminen salissa kertoi opiskelevansa "myymistä". Mielestäni tämä kuulostaa jotenkin melko kamalan turhanpäiväiseltä ja sisällöttömältä noin suuressa mittakaavassa, vaikka onkin varmasti erinomaisen tärkeä taito juuri liikemaailmassa. Täytyy vain tuntea itsensä todella onnekkaaksi, kun voi opiskella vaikkapa valtio-oppia eikä myymistä.

Sitten Madonnaan. Iso M siis esiintyi eilen Jätkäsaaressa ja tavallaan myös täällä Lauttasaaressa: rannat ja kalliot olivat yltympäriinsä täynnä ihmisiä kuikuilemassa lyhyen salmen yli nähdäkseen spektaakkelin. Väkeä oli kuin Manhattanilla! Koko ilmapiiri oli jotenkin aika surrealistinen. Yleensä tällaiset typerät tungokset harmittavat minua kovasti, mutta nyt yrityin suhtautua asiaan vain kevyen uteliaalla asenteella. Paikalliset yritykset olivat ainakin aavistaneet Lauttasaareen suuntautuvan väestöryntäyksen ja mainostivat kylteissään mm. "Madonna-buffetia näköalaterassilla" ja kehottivat hakemaan "Juomat Madonnan konserttiin Lidlistä". Tavallaan ihan sympaattista, vähän kuin jossain ulkomailla. Ainoa asia, jota en tajua, olivat ne, jotka luulivat, että saaresta löytyy parkkipaikkoja autoille. Kaikki kadut olivat täysin tukossa olemattomia pysähtymispaikkoja etsivistä kruisailijoista. Olisi suoranainen ihme, jos peltikolareilta tai yliajoilta on tyystin vältytty. No, koko tapaus oli kuitenkin melko ainutkertainen poikkeusilta ja olen jossain määrin ylpeä Lauttasaarta kohtaan suuntautuneesta kiinnostuksesta, koska kuitenkin omistan tämän paikan.

Elokuun täysikuu oli totaalisen upea! Se antoi hienon taustan myös Madonnalle, mutta parhaimmillaan ja keltaisimmillaan se oli pari iltaa aikaisemmin, kun otimme kaverieni kanssa tiukkoja juoksija VS. pyöräilijä -kisoja kaupungin tyhjillä kaduilla ja vedimme leukoja (tai itse vedin yhden "leuan") autiolla rannalla. Elokuussa on aina paras sää, illat ovat auringon laskettuakin huumaavan kuumia. Siksi elokuu on kuukausista paras, kuten olen varmasti tässäkin blogissa todennut jo monen monta kertaa aiemminkin.

Kuumat ja kuiset illat tarvitsevat seurakseen ehdottomasti oikeanlaiset juomat, ja olenkin nyt elokuussa ehtinyt tutustua jo kahteen itselleni aiemmin tuntemattomaan juomaan. Mountain Dew Voltage on yllättävän toimiva ja tasapainoinen variantti perinteisestä Mountain Dew'stä. Nykyään innostun uusista limsoista enää harvoin, sillä limsatietouteni on jo kohtalaisen laaja, mutta Voltagen yhdistelmä vadelmaa ja gingseng-juurta teki kieltämättä vaikutuksen.

Ei kuitenkaan aivan yhtä suurta vaikutusta kuin yhtä iltaa myöhemmin maistamani ranskalainen anislikööri pastis. En tajua, miksi en aiemmin ollut testannut tätä tyylikästä ja viilentävää juomaa! Juuri Ranskasta vaihdosta palannut opiskelutoverini kuitenkin onneksi tutustutti minut pastikseen ja voisin ainakin näin tuoreen tuttavuuden perusteella veikata, että olen löytänyt itseäni kaikista eniten miellyttävän alkoholijuoman. Pastis on hyvin erilaista, kuin muut juomat: se ei ole makeaa eikä kuivaa; sen maku on melko lyhyt mutta ei silti terävä; se aiheuttaa rauhallisen olon, mutta ei nukuta samalla tavalla kuin esimerkiksi punaviini joskus. Lisäksi siinä on pari oikein hyvää ja mielenkiintoista featurea: se muuttaa täysin väriään kun sitä sekoitetaan veteen, ja sen historia juontaa juurensa niiltä ajoilta, kun absintti kiellettiin liian vaarallisena. Kaikki tällainen mielenkiintoisuus on aina plussaa.

Lopuksi vielä sananen sulakkeista. Tiedättekö itse, mitä yksi sulake maksaa? Minulla ei ollut aavistustakaan. Koska sulakkeita tarvitsee ostaa vain ehkä kerran kolmessa vuodessa, luulin, että ne ovat jossain määrin hintavia. Lähdin sulakeostoksille paikalliseen erikoisliikkeeseen taskussani neljä euroa yhtä sulaketta varten. Sain kuitenkin viisi sulaketta kahdella eurolla. Tällaisissa asioissa minua voisi huijata vaikka kuinka: olisin valmis maksamaan roimaakin ylihintaa sellaisista tavaroista tai palveluista, joita en yleensä käytä. Toisaalta esimerkiksi kakkujen tai levyjen tai muiden usein tarvitsemieni asioiden suhteen voin olla hyvinkin tarkka ja jättää ne helposti ostamatta, jos minusta tuntuu, että myyjä yrittää ottaa niistä liian korkeaa hintaa. Ja taas toisaalta eläisin mieluummin sellaisessa maailmassa, jossa sulake maksaisi 5 euroa, mutta kakkupala 2. Se tuntuisi loogisemmalta.

Tässä postauksessa käytetty kuva on Flickristi sNowQuieTilta. Kiitos!

05 elokuuta 2009

Miksi kaikki kasautuu?

Miksi kaikki asiat aina kasautuvat? Jos päivä alkaa yhdellä huonolla sattumalla, miksi sitä seuraa kaksikymmentä muuta huonoa?

Eilinen oli juuri sellainen päivä. Heräsin myöhässä, joten en ehtinyt saada lippua Eddie Izzardiin. Pesula ei ollut onnistunut saamaan viidestä sinne viime viikolla viemästäni paidasta yhtä ainoatakaan puhtaaksi, ja tarjosi korvaukseksi vain 10% alennusta, eli kokonaista kahta euroa! Syksyn kurssit yliopistolla vaikuttavat etukäteen tylsiltä: jokaisesta lukemastani aineesta täytyy suorittaa metodi- tai tutkimuskursseja. Muutenkin kalenterin selaaminen oli ahdistavaa; nähdä marraskuun olemassaolo. Myöhästyin myös ainakin kahdesta bussista, ja sitten kun ehdin yhteen, olin unohtanut ladata matkustusaikaa matkakortille. Kaikki oli hyvin hankalaa.

Mutta se oli eilinen. Nyt on tänään: nyt olen 24 ja aloitan puolen tunnin päästä työt uudessa paikassa. Tuntuu ihan hyvältä. Koko kesä on ollut aivan mahtava, olen ollut todella etuoikeutetussa asemassa, kun olen voinut vain lomailla yli kaksi kuukautta vailla lainkaan huolia. Ehkä ne marraskuun huoletkin hälvenevät itsestään, jos niitä ei pohdi liikaa etukäteen.


04 elokuuta 2009

Viikon viitonen

Kopioin nyt röyhkeästi idean dpst:n blogista ja alan julkaista sarjaa nimeltä Viikon viitonen, jossa esittelen Spotify-linkkien kautta 5 kappaletta, jotka ovat viikon aikana olleet itselläni joko tiheässä soitossa tai muuten vain relevantteja. Jos jollain ei vielä ole Spotifytä, täältä löytää ohjeet, miten sen saa käyttöönsä.

Sitten ensimmäiseen Viikon viitoseen, olkaa hyvät (linkit siis avaavat yksittäisen kappaleen Spotifyssä):

Kun Cornershopin The Roll Off Characteristics (Of History In The Making) oli itselleni alkukesän kesä-anthem, nyt "loppukesästä" (ei muuten, mutta oma kesälomani loppuu käytännössä tänään) tunnelmiin sopii erinomaisesti birminghamilaisen The Twangin uusi single. Siinä on jotain hyvin elokuulle ominaista, jonkinlainen häivähdys jo hieman viilenevistä ja hämärtyvistä illoista, lievää iloisuuden keskelle lipuvaa surumielisyyttä.

"Life aint' so bad at all / When you live it off the wall", lauloi Michael Jackson vuonna 1979 ja todellakin toteutti tätä omaa väittämäänsä. Tässä kappaleessa on uskomattoman raikkaat soundit, lukuisia tarttuvia koukkuja ja yleisesti ainutlaatuinen tunnelma. Hännystelijämäisesti olen alkanut kuunnella Jacksonia tosissani vasta hänen kuolemansa jälkeen, mutta olen joka tapauksessa löytänyt monta erinomaista kappaletta, joista Off The Wall ansaitsee tulla mainituksi erikseen.

Arctic Monkeys antoi pienen ja hämmentävän maistiaisen tulevasta levystään viime torstaina järjestämässään web-konsertissa. Uudet kappaleet ovat todellakin jonkinasteinen kysymysmerkki, mutta jos Arctic Monkeysin hypersuosio sattuisikin viilenemään tulevan levyn myötä, ei voida ainakaan väittää, etteikö bändi olisi valmistautunut tähän jo itsekin. Kesällä 2006 julkaistu Who The Fuck Are Arctic Monkeys? kysyy enteellisesti: "In five years time, will it be 'Who the fuck's Arctic Monkeys?'" Biisi kuuluu ehdottomasti omiin suosikkeihini bändin tähänastisessa tuotannossa. Pidän aina tällaisista hieman synkeän aggressiivisista ja kohdettaan dissaavista lauluista.

Mainitsinkin jo Cornershopin, jonka kesäkuinen single tiivisti osuvasti kaiken kesäisen muutamaan miellyttävästi rullaavaan minuuttiin. Cornershop ei ehkä koskaan ole onnistunut luomaan aivan täysipainoisen laadukasta kokonaista albumia, mutta loistavia yksittäisiä singlejä se on julkaissut tietysti jo aiemminkin: tämä Rolling Stones -tyylinen pala vuodelta 2002 on myös kesäisyydessään ja outoudessaan todella mainio.

The Duckworth Lewis Methodin albumia on mahdotonta kehua liikaa. Tässä kappaleessa on myös hieman kesän päättymiseen viittaavaa onnellisen melankolista hehkua. Lisäksi tämä on niitä harvoja pop-kappaleita, joissa käytetään sanaa panglossian.

Ensi viikolla uusi Viitonen.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...