19 marraskuuta 2006

Top-asiat, #6: ruoka ja juoma


Top-lista jatkuu, sijalla #6 ruoka ja juoma.

Ruoka on siitä jännä juttu, että sitä on pakko syödä joka päivä pysyäkseen hengissä, mutta sitä haluaa syödä myös vain huvin vuoksi. Opiskelijalla tämä jako tulee selvästi esiin, sillä päivän aikana täytyy syödä kerran UniCafessa hengissä pysyäkseen, vaikka kyseisen opiskelijaruokalan sapuska ei useimmiten mikään suuri nautinto olekaan.

Viime vuonna Suomessa nousi suuri kohu, kun Italian ex-pääministeri Silvio Berlusconi ja Ranskan presidentti Jacques Chirac haukkuivat suomalaista ruokaa. Itse olen kyseisten herrojen kanssa samaa mieltä. Suomalainen ruokakulttuuri perustuu hyvin paljon käytännöllisyyteen ja siihen hengissä pysymisen tehtävään: ruoan on oltava ravitsevaa, edullista ja konstailematonta. Maku, ulkonäkö ja koostumus ovat suomalaisessa ruoassa epäolennaisia seikkoja. Berlusconin italialainen ja Chiracin ranskalainen ruokakulttuuri edustavat toista ääripäätä, mikä johtuu paljolti historiasta ja olosuhteista. Silti Suomen "yleiseltä mielipiteeltä" olisi viime vuoden "ruokaskandaalin" aikana ollut rehtiä myöntää, että noissa maissa ruoan taso on hieman toisenlainen kuin täällä - eikä vain haukkua stereotyyppisesti "pizzanpyörittäjiä" ja "patonginpurijoita".

Itse lasken ruoaksi myös kaikenlaiset leivokset, kakut, karkit, suklaat ja limsat. Tässä kategoriassa USA ja anglo-amerikkalainen kulttuuripiiri laajemminkin on selvä ykkönen. Esimerkiksi amerikkalaiselle huoltoasemalle mennessään hämmästyy sitä erilaisten virvoitusjuomien, pastillien ja torttujen valikoimaa, joka sieltä löytyy.

Tämän postauksen pointti ei silti ollut mitenkään haukkua suomalaista ruokaa. Suomessa esimerkiksi kala on todella laadukasta ja karkkien puolelta salmiakki ja lakritsi ovat sellaisia erikoisuuksia, joiden toivoisi leviävän suomalaisessa muodossaan maailmalle laajemminkin.

Lopuksi muutama ruokaan liittyvä quote tämän vuoden ajalta:

"Aina mahtuu toinen [pala kakkua]" (Kahvilassa kakkua syötäessä kannattaa aina tilata kaksi palaa.)

"Bulimia on ratkaisu siihen" (Syöminenhän tuntuu parhaalta kun vatsa on tyhjä ja nälkä kova. Tämä kuitenkin tavallisesti onnistuu vain kerran pari päivässä. Bulimia olisi siis tähän ratkaisu. [Ei kannata ehkä ottaa ihan tosissaan.])

"Kaikki, jotka kasvavat maan alla, ovat juureksia - ja kaikki mikä nousee silleen lautaselta, on kakkua" (Idea oli ilmeisesti se, että syvältä lautaselta tarjoiltu kakku on melko epäkakkumaista.)

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...